Op 18 juli 1964 komen The Beatles binnen in de Tijd voor Teenagers Top 10 met ‘A hard days night’. Deze lijst was de voorloper van o.a. de Hilversum 3 Top Dertig en de Nationale Hitparade. Het nummer is geschreven door John Lennon als titelnummer voor hun eerste speelfilm A Hard Day’s Night. De Beatlemania is intussen in volle gang en niet alleen in Engeland, maar ook in Amerika is de groep razend populair. En in Amerika wil filmmaatschappij United Artists ook wel wat geld verdienen aan de fab four. Waar in Engeland de albums worden uitgebracht door Pharlophone, is dat in Amerika Capitol Records. Zij geven de albums andere titels, andere covers en soms afwijkende tracks. Hoe krijgt een filmmaatschappij een voet tussen de deur?

United Artists wil een film maken over het viertal. In dit geval draait het niet zozeer om de film, maar om de sondtrack album, die dan exclusief bij UA Records, het zusterbedrijf van de filmmaatschappij, gaat uitkomen. Daarmee vist Capitol achter het net en mag pas een aantal maanden later een nieuwe plaat uitbrengen met een selectie van de filmnummers. De titel van de film moet nog bedacht worden, als de opnames al bijna zijn afgerond. Aanvankelijk werd aan ‘Beatlesmania’ gedacht, maar dat lag er te dik bovenop, vond regisseur Richard Lester.

Het is een verzuchting van Ringo Starr, “It’s been a hard day”, dat lekker klinkt en de lading van de film dekt. Er wordt nog één woordje aan toegevoegd: “…night!”. Een iconische filmtitel is geboren. De LP “A hard days night’ is de eerste, waarvan alle tracks een originele compositie zijn van Lennon en McCartney. Op de vorige platen stonden steevast ook enkele covers. Nu de titel van de film bekend is moet er ook nog een titelsong komen, vindt regisseur Richard Lester.

In één avond schrijft John de melodie voor ‘A Hard Day’s Night’. De volgende ochtend duiken The beatles de studio in en zetten de track in amper drie uur op de band, waarbij de negende take wordt gekozen als de definitieve opname. De single bereikt de eerste plaats in de Top 10 van Tijd voor Teenagers. De soundtrack wordt, net als de single, ook een wereldwijd succes.

 
Translate »
Share This