• Twitter
  • Facebook

Credits: Apple Corps Ltd.

Op 25 juni, maar dan in 1966, komt ‘Paperback writer’ van The Beatles binnen in de Veronica Top Veertig. Het nummer is, zoals alle Beatles songs, geschreven door John Lennon en Paul McCartney. ‘Paperback writer’ werd opgenomen tijdens de sessies voor het album ‘Revolver’, maar de single haalde de LP niet.

Het idee voor ‘Paperback Writer’ kwam van McCartney afkomstig. Onderweg, in de auto van zijn huis naar dat van Lennon, kreeg hij het idee om een lied te schrijven over een auteur die een paperback roman schrijft.  McCartney herinnerde zich dat hij dit idee kreeg door een artikel in de Engelse krant The Daily Mail.  Hij had ook het idee om het lied in de vorm van een brief aan een uitgeverij te schrijven met de aanhef “Dear Sir or Madam”. In deze tijd was Paul erg met boeken bezig. Zo was hij nauw betrokken met de inrichting van de Indica Bookshop van zijn intellectuele vrienden Barry Miles, John Dunbar en Peter Asher. 

Lennon was enthousiast over het idee van ‘Paperback writer’ en ter plekke schreef McCartney de tekst voor het lied. Gezamenlijk schreven ze daarna de melodie.  De opnames vonden plaats op 13 april 1966 in de Abbey Road Studios. Die dag namen ze in twee takes de backing track van het lied op. Op 14 april werden aan de tweede take een aantal overdubs toegevoegd. Een van deze overdubs waren backing vocals van John Lennon en George Harrison. Lennon en Harrison zingen vreemd genoeg “Frère Jacques” (Vader Jacob) op de achtergrond; een weird idee van McCartney.

Op ‘Paperback writer’ speelde Paul voor het eerst op een Rickenbacker basgitaar, met de bedoeling het zware Motown geluid te kunnen krijgen. ‘Paperback writer’ bleek The beach Boys te inspireren tot het nummer ‘Good vibrations’, zoals hun ‘Pet sounds’ The Beatles zou inspireren tot Sgt. Pepper. De single bereikte o.a. de nummer 1 positie in Amerika, Engeland, Australië, Duitsland en Nederland.

 
Translate »
Share This