• Twitter
  • Facebook
Credits: United-Press-International-wikipedia

Op 1 februari 1969 komen The Beatles binnen in de Parool Top 20 met ‘Ob la di, ob la da’. Deze hitlijst was de voorloper van o.a. de Daverende 30 en de Nationale Hitparade.Hoewel het nummer op naam staat van Lennon en McCartney, is het Paul die het componeerde. ‘Ob la di, ob la da’ was afkomstig van het ‘White Album’. Lennon leverde stoned en wel achter de piano het musichall achtige intro op. Het liedje werd door John zo hardgrondig gehaat, dat het geen single mocht worden.  Hij noemde het nummer “Paul’s granny music shit”.  De Schotse band The Marmalade maakte er een wereldhit van.

In de eerste zin “Desmond has a barrow in the market-place” refereert Paul naar de eerste internationale Jamaicaanse ska en reggae artiest Desmond Dekker. De woorden “Ob-la-di, ob-la-da, life goes on, brah” had Paul opgepikt van een kennis, de Nigeriaanse componist en musicus Jimmy Scott-Emuakpor, die het als stopwoord gebruikte.

Jimmy ondernam later gerechtelijke stappen tegen McCartney, omdat de gezegde ‘Ob la di, ob la da’ ( “het leven gaat door”) volgens hem alleen bij zijn familie bekend was. Hij vond dat Paul oneigenlijk gebruik maakte van de woorden. Uiteindelijk werd er een schikking getroffen, waarin McCartney een bedrag heeft betaald aan Jimmy Scott. Hoeveel, dat is geheim gebleven. Uiteindelijk verscheen ‘Ob la di, ob la da’ wel als single, maar niet in Engeland.  De versie van The Beatles belandde uiteindelijk op de 3e plaats in de Parool Top 20. Het B-kantje was ook niet te versmaden: ‘While my guitar gently weeps’.

 
Translate »
Share This