Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967. Deze pré-Tiplijsten zijn echter nooit afgedrukt.

Op 31 augustus juli 1968 staan The Beatles op nummer 1 van de Tipparade met ‘Hey Jude’. Het is het eerste nummer dat op Apple uitkomt, het eigen platenlabel van The Beatles. In Amerika staat de single is no time op de eerste plaats van de Billboard Hot 100.  Negen weken om precies te zijn! Daarbij wordt ‘Hey Jude’ daar de bestverkochte single van 1968. In Nederland staat het nummer zeven weken op de eerste plaats van de Veronica Top Veertig.

‘Hey Jude’ ontstond in het hoofd van Paul McCartney, toen hij de auto pakte om de vijfjarige Julian Lennon te bezoeken. John en zijn vrouw Cynthia Powell, de ouders van Julian, liggen dan al een tijdje in scheiding. Aanleiding: John is hevig verliefd geraakt op de Japanse kunstenares Yoko Ono.  Tijdens de autorit ontstaat bij Paul vanuit het niets een liedje met een boodschap voor Julian.

Hierover zegt Paul in de docu The Anthology: “’Hey Jules, don’t make it bad, take a sad song, and make it better.’ Ik wilde Julian daarmee zeggen dat ik begreep dat hij verdrietig was door de scheiding, maar dat het allemaal wel goed zou komen.” McCartney maakt de track bij thuiskomst in Londen af en een paar weken later laat hij de demo aan John horen. Bij de zin ‘the movement you need is on your shoulder’, zegt McCartney tegen John dat hij die zin nog gaat aanpassen. Lennon is het hier absoluut niet mee eens: “Dat doe je niet! Dat is de beste zin!” De tekst blijft daarom ongewijzigd. Met die beslissing is Paul na al die jaren nog altijd blij: “Als ik dat nu zing, denk ik aan John. Het is voor mij een emotioneel punt in de track.”

 
Translate »
Share This