Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967. In deze periode werd de nummer 1 van de Tipparade door Out de Supertip genoemd. Deze pré-Tiplijsten zijn echter nooit afgedrukt.

Op 12 april 1969 staan The Beatles op nummer 1 in de Tipparade met ‘Get back’. Het nummer is geschreven door Lennon & McCartney. De band was in januari begonnen de opnamen van een nieuwe film in de Twickenham Film Studios. Tijdens deze opnamen oefenden The Beatles nieuw materiaal voor hun nieuwe LP. ‘Get Back’ was één van deze nieuwe nummers. Het ontstond toen The Beatles aan het jammen waren. ‘Get back’ bleek het laatste nummer te zijn dat The Beatles ooit live speelden, samen met Billy Preston. Hij was een oude vriend van de fab four. The Beatles kenden hem al van in de Hamburgperiode, waar hij in de begeleidingsband van Little Richard speelde.

‘Get Back’ werd opgenomen voor het album ‘Let It Be’, dat de soundtrack vormde van de gelijknamige film.  Hier werd duidelijk zichtbaar dat de vier Beatles op elkaar uitgekeken waren en er spanningen ontstonden. Niet in het minst door de voortdurende aanwezigheid van Yoko Ono, Lennons vriendin. Vandaar dat George Harrison voorstelde om Billy Preston er bij te halen, om de spanningen te doorbreken.  Zo zou John Lennon woest zijn op McCartney,  omdat hij telkens bij het zingen van ‘Get Back’, veelbetekenend naar Yoko Ono keek. De flipside van de single was ‘Don`t let me down’. De single bereikte de eerste plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This