Op 13 juli 1974 komt Terry Jacks binnen in de Veronica Top Veertig met ‘If you go away’.  Origineel een compositie van Jacques Brel: ‘Ne me quitte pas’ uit 1959.  De Canadese zanger en songwriter is vooral bekend van ‘Seasons In The Sun’, zijn classic uit 1973.  Daarvoor proefde Jacks al van het succes met zijn band The Poppy Family. In deze groep zat ook Susan Pesklevits, met wie de zanger in 1967 trouwde. Met de single ‘Which way you`re going, Billy’ had Terry met The Poppy Family in Nederland al een dikke airplay hit. In Canada (waar de zanger vandaan komt) stond dit nummer op#1 en in de Amerikaanse Billboard Hot 100 een nummer 2 notering. Begin 1973 werd het huwelijk van terry en Susan ontbonden.

Een jaar later scoorde Jacks een solo hit met ‘Seasons In The Sun’.  Origineel is het nummer van Jacques Brel. ‘Le moribon’ was een levenslied en ging over een man die op sterven ligt en beseft dat hij de volgende lente niet meer zal meemaken. Het is Rod McKuen, die tijdens een lange reis door Frankrijk, gegrepen wordt door het nummer en het vertaalt tot ‘Seasons in the sun’.  O.a. The Fortunes, The Beach Boys en Nirvana maken een cover van het nummer.

Nog datzelfde jaar scoort Terry Jacks opnieuw een top tien hit met ‘If you go away’, waar als componist behalve Jacques Brel ook de naam RodMcKuen gekoppeld is. Hij was verantwoordelijk voor de vertaling. Het thema van het nummer is een verbroken liefde. Het lied behandelde volgens Brel niet het verlaten zelf, maar meer de lafheid van hem in die relatie.  Het zou gaan over Brel`s relatie met Suzanne Gabriello (Zizou), hoewel zij nergens in het lied genoemd werd.  De origenele Brel versie staat jaarlijks hoog in de TOP 2000. De versie van Terry Jacks niet. Deze bereikte de 8e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This