Terug naar 20 augustus 1977! Op deze dag ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘See the sun’ van Teach-In.  Het nummer werd geschreven door bandlid Koos Versteeg met Eddy Ouwens als producer.  De groep uit Enschede werd in 1967 opgericht door Hilda Felix (zang), Henk Westendorp (zang), John Snuverink (zang, gitaar), Frans Schaddelee (bas), Koos Versteeg (zang, keyboard) en Rudi Nijhuis (drums).  In 1970 tekent Teach-In een platencontract met het label CBS. Het resultaat is debuutsingle ‘Spoke The Lord Creator, dat in de zomer van 1971 werd uitgebracht. Het nummer haalt een Tipparade notering.

In de periode 1972/ 1973 ondergaat Teach-In enkele wisselingen in bezetting. Koos, Ruud en Henk Westendorp zijn gebleven. Na de single ‘So easy to sing’ (bewerking van het slavenkoor uit de opera Nabucco van Giuseppe Verdi) komen zangeres Getty Kaspers en haar vriend John Gaasbeek de gelederen versterken.  Dat resulteert in 1974 een meer commerciëlere koers met een vrolijk en ongecompliceerde sound.  Het aanstekelijke ‘Fly away’, geschreven door Eddy Ouwens en Koos Versteeg, behaalde de top tien in Nederland.

Er volgden meer grote hits waaronder het winnen van het Eurovisie Songfestival in 1975 met ‘Ding-a-dong’. De lange tournees die volgden, riepen echter interne spanningen op en in 1976 stapt Getty Kaspers uit de groep. Teach-In-leden Versteeg en Nijhuis geven niet op en vormen met bassist Hans Nijland, gitarist/zanger Gerrit Trip en zangeressen Marianne Wolsink en Betty Vermeulen als blikvangers de nieuwe Teach In. De nieuwe samenstelling blijkt succesvol want in november 1976 scoort Teach-In wederom in de top 10 met ‘Upside Down’. Na ‘A ride in the night’ verschijnt ‘See the sun’, met de melancholieke zee- en meeuwgeluiden. Het nummer behaalt de 26e plaats in de Nationale Hitparade.

 
Translate »
Share This