Vandaag viert Susan Kay “Suzi” Quatro haar 70e verjaardag. De van oorsprong Amerikaanse zangeres was vooral succesvol in Europa als Suzie Quatro. Ze werd in 1971 ontdekt door platenproducer Mickie Most die in Detroit was voor het produceren van een nieuwe plaat van Jeff Beck. Hij haalde haar over om naar Engeland te verhuizen en een solocarrière te beginnen.

Haar eerste single ‘Rolling Stone’ flopte dan wel in Engeland, maar werd een nummer 1-hit in Portugal. Most liet nummers voor haar schrijven door Nicky Chinn en Mike Chapman, die beroemd waren geworden met hun hits voor The Sweet, Mud, Hot Chocolate, Smokie, Blondie en Racey. Met ‘Can the Can’ had Quatro in 1973 zowel in verscheidene Europese landen als in Australië een dikke hit. In Nederland bereikte het nummer de 14e plaats in de Veronica Top Veertig. Er volgden nog enkele hits als ‘48 Crash’ en ‘Devil Gate Drive’.

Na 1975 nam de populariteit van Quatro’s glamrock snel af, maar ze herpakte zich in 1978 met ‘If You Can’t Give Me Love’, een countrynummer met achtergrondzang van Smokie. Het werd haar grootste hit in Nederland tot dan toe en bereikte de top tien. Dat lukte vervolgens ook met ‘Stumblin’ In’ (met Chris Norman van Smokie) en ‘She’s in love with you’. Suzie Quatro verkocht wereldwijd ruim 50 miljoen albums en ze treed nog altijd op. Haar laatste album ‘QSP’ (met Andy Scott en Don Powell) kwam in 2017 uit.

 
Translate »
Share This