Vandaag viert Suzanne Vega haar 62e verjaardag. Gefeliciteerd! Haar eerste liedje schreef ze toen ze veertien was. Suzanne ging naar de New Yorkse High School for the Performing Arts (bekend van de film en musical Fame), waar ze moderne dans studeerde. Toen ze de overstap maakte naar Columbia University om daar Engelse literatuur te studeren, ging ze optreden in kleine clubs in Greenwich Village. Dat resulteerde in 1984 in een platencontract.

Vega’s eerste album Suzanne Vega kwam in 1985 uit en werd positief ontvangen. Het nummer ‘Marlene On The Wall’ werd een hit in Amerika.  In Nederland haalde het nummer de drempel van de Nederlandse Top Veertig dan weer net niet. Dat lukte drie jaar later gelukkig wel met ‘Luka’, afkomstig van haar tweede album ‘Solitude Standing’. Dit nummer staat nog jaarlijks genoteerd in de TOP 2000 van Radio 2.

 In 1990 scoorde Vega haar grootste hit met ‘Tom`s Diner’, dat verscheen in de DNA-remix. Met het predicaat Alarmschijf bereikte ze de 2e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Oorspronkelijk was het een a-capella-nummer, dat ze schreef in 1981.  Het duurde tot 1987 voor Vega het uitbracht als openingstrack op haar album ‘Solitude Standing’. Vega’s platenmaatschappij besloot na overleg met haar om de remixers (Suzanne vond de remix leuk) niet aan te klagen wegens auteursrechtenschending.

Vega is nog steeds actief als zangeres. Vorig jaar bracht ze nog het album ‘An Evening of New York Songs and Stories’ uit. De plaat bestaat uit nummers geïnspireerd door New York.

 
Translate »
Share This