Op 20 augustus 1977 komt ‘Give a little bit’ van Supertramp binnen in de Nederlandse Top Veertig.  Het nummer is afkomstig van hun album ‘Even in the Quietest Moments….’ Supertramp was toen al langer bekend in Nederland, maar de verkoop van de singles wilde voor die tijd hier niet echt vlotten. ‘Dreamer’ werd eerder uitgegeven, maar werd later pas een hit, ‘Lady’ verkocht eigenlijk nergens goed en ‘School’, een van hun bekendste nummers, was (nog) niet op single uitgebracht. Het meest commercieel succesvol tot dat moment was de LP ‘Crisis? What crisis?’.

Toen in 1977 ‘Even in the quietest moments’ verscheen, verwachtte niemand dat het album zeer goed zou verkopen, maar dat gebeurde wel: de plaat bereikte de eerste plaats in de Nederlandse album chart.  De single ‘Give a Little Bit’ van het album bleek een schot in de roos. Het werd de eerste succesvolle single in Nederland. Het bereikte de 2e plek in de Nationale Hitparade.

Het nummer is geschreven door Roger Hodgson, hoewel op het album behalve hem ook Rick Davies staat vermeld. Davies en Hodgson deelden naar buiten toe alle composities gedurende een lange tijd, maar schreven vaak apart van elkaar. Aan ‘Give a little bit’ schreef Roger schreef al in zijn tiener tijd. Hij zegt er over: “I think it’s a great song. I didn’t realize it was when I first wrote it. It actually took me six years before I even brought it to the band. But I wrote it I think around 1970.” Het nummer werd de grootste hit, die Supertramp scoorde in de Nederlandse Top Veertig. Het behaalde de 2e plaats.

 
Translate »
Share This