• Twitter
  • Facebook

Credits: A&M Records

Vandaag voegen we wederom een oude singel toe aan de Kluis van de Flops, die geen hit notering behaalde in de Nederlandse Top 40.  Ditmaal een bijzonder geval. Het gaat om ‘Dreamer’ van Supertramp. De originele studio uitvoering verscheen in 1974 en bleef steken in de Tipparade.  Later, in 1981, kwam er een live versie uit van ‘Dreamer’.  Deze uitvoering stond op het livealbum ‘Paris’ en  bereikte de 36e plaats in de Nederlandse Top 40. In de Kluis prijkt vanaf vandaag de studio versie in de Kluis.

‘Dreamer’ werd geschreven door Roger Hodgson en Rick Davies en stond op hun derde LP ‘Crime of the century’ uit 1975.  Het werd opgenomen met een wurlitzer.   De Britse band had ‘Crime Of The Century’ opgedragen aan de Nederlandse miljonair Stanley Miesegaes. Hij was het, die de twee eerdere albums ‘Supertram’ en ‘Indelibly stamped’(1971) van de groep had gefinancierd. Een mooi gebaar!

Het was in 1969 dat muzikant Rick Davies werd gevraagd door zakenman Stanley August Miesegaes om een band te formeren. Het financiële plaatje was voor de rekening van Miesegaes. Er verscheen een advertentie in Melody Maker en zo werd Supertramp opgestart.   De progressieve rock op de eerste twee platen bleken echter niet zo succesvol te zijn. Een flinke teleurstelling, niet alleen voor Supertramp maar ook voor miljonair Miesegaes.

De Nederlandse zakenman besloot geen geld meer in Supertramp te steken: hij trok zich terug! Wat te doen?  Supertramp besloot op zoek te gaan naar een nieuwe sound met meer pop-geörienteerde songs. Het eerste resultaat daarvan werd ‘Crime Of The Century’ , geproduceerd door Ken Scott, bekend van Bowies ‘Ziggy Stardust’. De singel ‘Dreamer’ van dat album werd in Engeland een hit. In Nederland was de studioversie vooral een radio hit, maar bleef in de Tipparade steken.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This