Vandaag viert Gordon Matthew Thomas Sumner zijn 68e verjaardag. Je kent hem natuurlijk beter als Sting. De Britse singer-songwriter brak door als frontman van The Police, maar ging midden jaren tachtig zeer succesvol solo verder. Als soloartiest versmolt hij invloeden van jazz, klassieke muziek en wereldmuziek in zijn eigen nummers. ‘Love Is The Seventh Wave’, ‘Russians’ en ‘It`s Probably Me’ zijn enkele van zijn grote solo hits.

In 1970 begon de 18-jarige Sumner zijn muzikale loopbaan bij de Newcastle Big Band. Met deze laatste band maakte hij in 1972 zijn eerste plaatopnamen. Twee jaar later richtte hij samen met drie vrienden de groep Last Exit op. Sumner bracht met Last Exit in 1975 een album en een single uit. Hij gaf na twee jaar zijn baan – op 24-jarige leeftijd – als leraar basisonderwijs, in juli 1976 op. Kort daarna trok hij met Last Exit naar Londen om daar als rockband bekendheid te krijgen.

Op 23 november 1976 kregen hij en Frances Tomelty hun eerste kind, Joe. Inmiddels had Sumner zijn groene licht gegeven aan Stewart Copeland om The Police op te richten. Copeland schreef in het begin alle nummers; later zouden de teksten van de band vooral van Sting komen. In 1979 brak The Police wereldwijd door met het album ‘Outlandos d’Amour’ en de single ‘So Lonely’. Het was het begin van een grote carrière. ‘Roxanne’, ‘Message In A Bottle’, ‘Walking On The Moon’ en de nummer 1 hit ‘Every Little Thing She Does Is Magic’ is maar een greep uit hun repertoire. The Police verkocht wereldwijd meer dan 75 miljoen albums.

 

 

 
Translate »
Share This