Op 25 januari 1931 werd Stig “Stikkan” Anderson geboren in de Zweedse hoofdstad Stockholm.  Hij is het best bekend als de manager van ABBA en werd het vijfde lid van de Zweedse supergroep genoemd. Maar voordat hij ging werken met ABBA, was hij vooral actief als songwriter. Zo schreef hij  “Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?” voor Lill Babs. Dat klinkt helemaal onbekend, maar de Nederlandse versie bepaald niet! Ria Valk zong het de Nederlandse hitlijsten in als “Hou Je Echt Nog Van Mij Rocking Billy”. 

Stig schreef veel meer hits, zodat hij snel inziet dat het slim is om een platenlabel op te richten. Dat doet hij in 1963 samen met Bengt Bernhag. Het bedrijf heet Polar Music.  Al in de beginperiode van het label neemt hij de dan nog onbekende Benny Andersson en Bjorn Ulvaeus aan als huiscomponisten.

Benny & Bjorn introduceren hun vriendinnen en zangeressen Agnetha & Frida bij Polar. Als Björn, Benny, Anna & Anni-Frid doen ze in 1973 mee aan het nationale songfestival van Zweden met “Ring, Ring” en…..verliezen van de groep Nova. Ondanks de ontgoocheling wordt het in Nederland een dikke top 10 hit. Niet veel later wordt de naam door Stig Anderson omgedoopt tot ABBA. De victorie begint in 1974, wanneer de groep het Eurovisie Songfestival wint met “Waterloo”. Het werd het begin van internationaal succes. Wereldsterren kwamen niet meer vanzelfsprekend uit Amerika of Engeland.

In de beginperiode van ABBA schreef hij ook mee aan diverse songteksten, en was vooral goed in het verzinnen van pakkende titels zoals ‘Dancing Queen’. Later werd ABBA zo groot dat Anderson zich enkel nog kon bezighouden met het management van de groep.  Zo groeit ABBA uit tot één van de de grootste band ter wereld. ‘Mama mia, ‘S.O.S’, ‘Fernando’, ‘Dancing queen’, ‘Money money money’, Take a chance on me’, ‘Eagle’, ‘The winner takes it all’, ‘I have a dream’: het worden wereldwijde successen.  Stig Anderson overleed in 1996 aan een hartaanval en is 66 jaar geworden.

 
Translate »
Share This