• Twitter
  • Facebook

Motown Records

Terug naar 21 april 1977!  Op deze dag ging de Paradeplaat van de TROS op Hilversum 3 naar ‘Sir duke’ van Stevie Wonder. Het nummer werd geschreven en uitgebracht op single door Stevie Wonder. Het stond op zijn dubbelalbum “Songs in the Key of Life” uit 1976. De song was een ode aan orkestleider en componist Duke Ellington (‘Sir Duke’), maar de tekst verwijst ook naar andere jazz-grootheden: Ella Fitzgerald, Count Basie , Glenn Miller en Louis Armstrong. Ellington had een grote invloed op Stevie Wonder. Toen de bandleider in 1974 overleed, wilde hij een lied schrijven waarin hij musici eert die hem beïnvloed hadden. “Ik wist meteen wat de titel zou worden. Ik wilde iets doen voor de artiesten die iets voor ons hebben betekend”, vertelt Wonder. “Ze zijn zo snel vergeten. Ik wilde mijn waardering geven.”

Later zou hij ook een ode brengen met “Master Blaster” (opgedragen aan Bob Marley).  Sir Duke was een ode aan Edward Kennedy Ellington. Ellington krijgt op latere leeftijd de bijnaam ‘Duke’ toebedeeld, wat staat voor hertog. Op zijn zevende begint hij al met pianolessen en op zijn vijftiende schrijft hij zijn eerste compositie. Toen hij zeventien jaar oud was, ging hij van school en wijdde zich aan de muziek. En met succes, want hij groeit uit tot één van de grootste componisten die Amerika ooit heeft gekend.

Het nummer ‘Sir Duke’ van Stevie behaalde de eerste plaats in de Billboard Hot 100, en bereikte in Engeland de tweede plaats. Bij ons bleef het succes beperkt tot de 21e plaats in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This