Steven Bronski, de oprichter en toetsenist van Bronski Beat, is overleden. Dat meldt BBC News vandaag. De Britse band, waar ook Jimi Somerville (vocals) deel van uitmaakte, brak wereldwijd door met hun eerste single ‘Smalltown boy’. Larry Steinbachek (toetsenist) maakte het trio compleet. ‘Smalltown boy’ was afkomstig van het eerste album ‘The age of concent’. Het nummer dankt zijn ontstaan vanwege een moeilijke periode in het leven van de uit Schotland afkomstige Sommerville: “Het leven was gewoon klote. Daarom ging ik weg uit Glasgow. Het was daar echt akelig in die tijd. Ik ben één meter drieënzestig, ik had rood haar. Ik leek net een meisje en ik was homo. Ze hadden net zo goed mijn benen kunnen afhakken.”

“In die tijd waren we slechts drie homoseksuele jongens die een band begonnen”, zei Steven Bronski in een interview met The Guardian in 2018.  “We voelden ons geen onderdeel van een bepaalde beweging. Natuurlijk zou vele jaren later blijken dat er meer homoseksuele artiesten waren dan gedacht.” Bronski Beat scoorde meerdere hits, zoals ‘Why’, ‘It ain’t necessarily so’ en ‘I feel love’.

“Verdrietig om te horen”, aldus Somerville na het overlijden van Bronski. “Hij was een getalenteerde en hele muzikale man. Met hem werken aan zoveel nummers en het nummer dat ons leven veranderde, was ontzettend leuk.” Steven Bronski werd 61 jaar.

 
Translate »
Share This