Steve Priest, bassist van de Britse rockband The Sweet, is donderdag op 72-jarige leeftijd overleden. De Britse glamrock band was razend populair in de seventies. The Sweet bestond naast Steve uit frontman en zanger Brian Connolly, Andy Scott (gitaar/zang) en Mick Tucker (drums/zang). Hoewel de groep het liefst ruige rockmuziek maakte, was dat niet te merken aan hun eerste hits. Dat was te danken (of te wijten) aan het producers duo Chinn en Chapman, die vanaf 1970 met de groep ging samenwerken.

In 1971 is ‘Funny, Funny’ het eerste resultaat van deze samenwerking. Het werd een nummer 1 hit in Nederland. Vele hits zouden volgen, zoals Co-Co, Poppa Joe, Little Willy, Wig Wam Bam, Blockbuster, Teenage Rampage en The Ballroom Blitz. Op de B-kantjes leefde The Sweet zich uit met het ruigere werk.

In 1974 breekt The Sweet met Chinn/Chapman en kiest voor een nieuwe sound. Maar in 1972 laat frontman Brian Connelly aan de pers laat weten, dat hij een muzikale koerswijziging wil voor de band. Hij uitte zijn ongenoegen over de hits van The Sweet, zoals ‘Funny, Funny’ en ‘Poppa Joe’. Hij noemde het ‘mechanische’ platen, die de band in een verkeerd hoekje drukten. Connolly: “Maar we wilden gewoon een hit, dus we namen het maar op”.

Maar Chinn en Chapman zagen op tijd in dat The Sweet zich thuis voelde in de glamrock. Na ‘Little Willy’ en ‘Wig Wam Bam’ ging het roer radicaal om met ‘Block Buster’. Het werd in Nederland in 1973 de 3e nummer 1 hit voor The Sweet en het jaar van hun doorbraak in Amerika.  Na de grote hit ‘Fox On The Run’ blijkt de nieuwe sound toch minder goed aan te slaan. Met “Action’ en “Love Is Like Oxygen’ weet The Sweet de weg naar de Top 40 nog goed te vinden.

In 1979 wordt Brian Connolly wegens zijn overmatig drankgebruik uit The Sweet gezet. Steve priest nam vervolgens meer zangpartijen voor zijn rekening.  Het succes van de groep neemt dan af. Na een aantal pogingen tot een reünie gingen de leden definitief hun eigen weg. Priest trad in latere jaren op met zijn eigen Sweet-formatie.  Andy Scott is nu het enige lid van de band dat nog leeft. Connolly stierf in 1997 en Tucker in 2002.

 
Translate »
Share This