Spencer David Nelson Davis viert vandaag zijn 81e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij was de naamgever en zanger van The Spencer Davis Group. Naast zang en gitaar speelt hij ook piano en mondharmonica. Davis begint met muziek als hij zes jaar oud is. Als hij zestien is, verhuist hij naar Londen en werkt bij de Britse Post. Gedurende die tijd begint hij te sparen voor een eigen gitaar, want hij is onder de indruk van de muziek van o.a. Davey Graham en Long John Baldry.

Wanneer hij het geld bij elkaar heeft, doet hij zijn eerste ervaringen op als straatmuzikant. Later komt Spencer Davis met Pete York terecht in de Excelsior Jazz Band. In 1963 komen beide mannen van de Excelsior Jazz Band samen met de Muff Woody Jazz Band, waarin de broertjes Winwood, bij elkaar en de Rhythm and Blues Quartet, later omgedoopt tot The Spencer Davis Group is gevormd.

Met de single ‘Keep On Running’ schieten ze raak. In Engeland wordt het een nummer 1 hit. In de Veronica Top Veertig scoort het nummer niet hoger dan de 20e plaats. In Nederland heeft de band meer succes met  ‘Gimme Some Lovin’(1966), ‘I`m A Man’(1967) en ‘Time Seller’ (1967). Het worden hier allemaal top tien hits! Datzelfde jaar 1967 is bepalend, omdat het label Island Records de broertjes Winwood inlijft. Het betekent min of meer de doodsteek voor The Spencer Davis group, al pruttelt het nog een tijdje. door. De groep wordt opgeheven en weer opgestart en weer opgeheven etc. Begin jaren zeventig is de EP ‘Somebody Help Me’ het laatste levensteken.

 
Translate »
Share This