Songfestivaldrama: Oekraïne trekt zich terug! Het nieuws is zojuist bevestigd: ‘It is with sadness that we can confirm that Ukraine’s broadcaster, UAPBC, has informed the EBU that, following further discussions, they have made the difficult decision to withdraw from the Eurovision Song Contest 2019. We hope to see them again in 2020.’ Nadat zangeres Murav zich terugtrok vanwege het ‘wurgcontract’ van de omroep, wilden Freedom Jazz (nummer 2) en Kazka (nummer 3) hun land niet vertegenwoordigen in Tel Aviv.

UAPBC zat derhalve met de handen in het haar: nu de gehele top 3 van de Nationale finale niet naar het Songfestival wil, vindt de omroep dat het geen andere artiest kan afvaardigen. Het betekent dat Oekraïne een boete moet betalen aan de EBU. Het betekent ook, dat de nationale omroep aan de slag moet met contracten, die de winnende act moet ondertekenen.

Oekraïne doet vanaf 2003 mee aan het Eurovisie Songfestival. In de 15 deelnames, won het land tweemaal in 2004 en 2016. Daarmee is Oekraïne één van de succesvolste landen van de afgelopen vijftien jaar. Oekraïne was ingedeeld in de eerste halve finale (14 mei) en die groep landen, waaronder België, heeft nu een belangrijke concurrent minder. Nederland zit in de tweede halve finale van 16 mei.

 

 

 
Translate »
Share This