Op 1 april 1969 maakt Ambrose Slade hun live debuut op het podium in het Britse Walsall. Ze hadden een puike manager gevonden in Chas Chandler. Deze was niet alleen eerder bassist bij The Animals, maar was ook de manager van Jimi Hendrix. Op zijn advies werd de groepsnaam een jaartje later ingekort tot Slade.

Met een cover van Bobby Marchans ‘Get Down And Get With It’ wordt deze debuutsingle gelijk een top tien hit in Nederland. In geen enkel ander land liep deze single zo goed als bij ons. Dat werd al anders bij de opvolger ‘Coz I Luv You’, dat in de winter van 1971 een top 3 hit wordt en in Engeland wordt bekroond met goud.

Frontman Noddy Holder, gitarist Dave Hill, bassist Jim Lea en drummer Don Powell zijn ware exponenten van de glitterrock. Vele hits volgens, zoals ‘Look Wot You Dun’, ‘Gudbuy ‘T Jane en ‘Cum On Feel The Noize’. Achteraf blijkt ‘Merry Christmas Everybody’ uit 1973 hun grootste hit te worden, simpelweg omdat de kerstklassieker elk jaar weer opduikt in de Spotify en iTunes charts. In 1975 probeert Slade door te breken in Amerika, maar tevergeefs. Wel had Slade grote invloed op de Amerikaanse band Kiss. #Flashback

 

Top 10 Slade

 

01   Coz I Luv You
02   Merry Christmas Everybody
03   Look Wot You Dun
04   Far Far Away
05   Gudbuy `t Jane
06   Cum On Feel The Noize
07   My Friend Stan
08   Take Me Bak ‘Ome
09   Mama Weer All Crazee Now
10   Get Down And Get With It

 

 

 
Translate »
Share This