• Twitter
  • Facebook

Credits: Polydor

Op 9 november, maar dan in 1974, komt Slade binnen in de Nederlandse Top 40 met ‘Far, far away’. Het nummer werd geschreven door zanger en gitarist Noddy Holder en basgitarist Jim Lea en geproduceerd door manager Chas Chandler. De singel stond op de soundtrack van hun film ‘Slade in Flame’.  In 1974 was Slade nog steeds succesvolle band, maar de bandleden wilden iets anders uitbrengen dan normaal. Chandler vroeg of zij een film wilde maken, iets waar de band mee akkoord ging. Holder en Lea gingen voor de soundtrack van deze film een aantal nummers schrijven.

Holder bedacht de openingszin van ‘Far Far Away’ toen de band op tournee was in Amerika en hij uitkeek over de rivier Mississippi in Memphis. Chandler vroeg hem om het nummer direct te gaan schrijven. Holder trok zich terug in zijn hotelkamer en kwam een half uur later terug met een vroege versie van het nummer, dat hij “Letting Loose Around the World” als werktitel had meegegeven.

Lea hielp later met het verder ontwikkelen van het nummer, waarbij hij met name het refrein onder handen nam. Hij vertelde dat “‘Far Far Away’ een echte samenwerking was tussen mijzelf en Nod. “De coupletten waren van Nod en het refrein was van mij. Ik wilde het opnemen als een barrelhousenummer met een luchtig gevoel, maar dat vond Chas geen goed idee, ” aldus Lea. ‘Far, far away’ is het favoriete Slade-nummer van Holder, en ook drummer Don Powell vertelde dat het een van zijn favorieten is.  In Engeland bereikte Slade de 2e plaats in de chart en in Noorwegen prijkte ‘Far, far away’ zelfs op nummer 1. In de Nederlandse Top 40 was de vijftiende plaats weggelegd voor Slade.  In 1989 werd de singel opnieuw uitgebracht in Nederland.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This