Vandaag viert Siobhan Fahey haar 63e verjaardag. Gefeliciteerd! De zangeres ken je als bandlid van Bananarama en Shakespears Sister. Siobhan werd geboren in Dublin en verhuisde met haar familie naar Engeland, toen ze pas twee jaar oud was. Al vroeg in haar leven ontwikkelde ze belangstelling voor muziek. Nadat ze van huis was gegaan, kwam ze naar Londen. In de late jaren zeventig liet ze zich beïnvloeden door de punkscene, die toen zijn intrede deed. In 1981 vormde ze Bananarama met Sara Dallin en Keren Woodward. De groepsnaam was ontstaan uit de titel ‘Pyjamarama’, een nummer van Roxy Music. Met hun eerste single ‘Aie-a-mwana’ (1981), die volledig was gezongen in het Swahili, scoorden ze een bescheiden succes in Engeland.

Maar het was de aanzet tot iets groters: de single werd opgemerkt door Terry Hall van de Fun Boy Three, waarop Hall de drie groepsleden vroeg om mee te zingen in het nummer ‘It ain’t what you do’ (it’s the way that you do it). Het was de begin van een succesvolle carrière. Op de opvolger ‘Really saying something’ was de Fun Boy Three te gast. Het werd in Engeland een top 5-hit. Hun eerste LP genaamd ‘Deep sea skiving’ leverde verder nog de hits ‘Shy boy’ en ‘Na na hey hey kiss him goodbye’. Het was één van de vele covers die Bananarama opnam. De meest succesvolle was wel ‘Venus’ van Shocking Blue, waarmee Bananarama (net als Shocking Blue eerder) een nummer 1 hit scoorden in Amerika.

In 1988, na een meningsverschil over de richting van de groep, verliet Fahey Bananarama en creëerde Shakespears Sister. Aanvankelijk als solo project, maar later sloot de Amerikaanse Marcella Detroit zich aan bij haar. Ook deze groepsnaam was afgeleid van een nummer, namelijk die van The Smith’s track: ‘Shakespeare’s Sister’. In Nederland was het meest bekende nummer van Shakespeares Sister ‘Stay’, dat in 1992 de Nederlandse Top Veertig bereikte. Ook ‘Hello’(Turn your radio on) bereikte de Nederlandse hitlijst.  Een jaar later verliet Detroit de groepen had zij 25 jaar geen contact met Siobhan.  Ze ontmoetten elkaar opnieuw in 2018, en een jaar later werd Shakespears Sister officieel herenigd. Ze brachten in mei 2019 een nieuwe single uit: ‘All the Queen’s Horses’.

 
Translate »
Share This