Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967.

Op 30 mei 1970 werd Shocking Blue uitgeroepen tot Alarmschijf op Radio Veronica met ‘Never marry a railroad man’. Robbie van Leeuwen schreef deze classic, net als het B-kantje ‘Roll engine roll’.  Het is na ‘Mighty Joe’ de tweede nummer 1 hit in Nederland voor de Haagse groep, die in 1967 werd opgericht door diezelfde Robbie van Leeuwen. De band wordt legendarisch dankzij ‘Venus’, dat in Amerika de eerste plaats bereikt in de Billboard Hot 100.  Gek genoeg lukte dat niet in Nederland. Venus’ haalt twee keer, in 1969 ‘(voor de Amerikaanse hitnotering) en in 1970, de 3e plaats.

Terwijl in Amerika Mariska Veres en haar mannen vervolgens een bescheiden hit scoren met ‘Long lonesome road’, stijgt ‘Never marry a railroad man’ naar de eerste plaats in de Veronica Top Veertig. Ook deze single kende internationaal succes, tot aan Japan toe, waar het de 3e plaats bereikte. De leden van de groep worden benoemd tot ereburgers van de stad Den Haag. Een lange Europese- en Amerikaanse tournee volgen. Naast Shocking Blue scoorden ook Tee Set en George Baker Selection Amerikaanse hits, maar de Dutch Invasion was maar kort en hevig. In Nederland bleef Shocking Blue nog onverminderd populair. Na ‘Never marry a railroad man’ scoort de groep nog een aantal grote hits, waaronder top producties als ‘Blossom lady’ en ‘Inkpot’.

 
Translate »
Share This