• Twitter
  • Facebook
Credits: Joost Evers, Anefo, Wikipedia

Op 29 november, maar dan in 1969, komt ‘Mighty Joe’ van Shocking Blue binnen in de Veronica Top Veertig. Het nummer werd geschreven door Robbie van Leeuwen en was de opvolger van ‘Venus’, dat in Amerika zelfs een nummer 1 hit werd. Deze classic, geïnspireerd op ‘The Banjo Song’ van The Big Three (1963) kwam onder de aandacht van directeur Jerry Ross van het Amerikaanse platenlabel Colossus, die het onmiddellijk uitbracht. In februari 1970 bereikte ‘Venus’ in Amerika de nummer 1. Best bijzonder was, dat ‘Venus’ in Nederland niet verder dan nummer 3 kwam.

Het waren drukke tijden voor Shocking Blue, want vanaf 24 januari 1970 stond de Haagse groep voor het eerst op nummer 1 in de Veronica Top Veertig met ‘Mighty Joe’. Shocking Blue had vier weken moeten wachten op de 2e plek. In diezelfde week, op 24 januari 1970, keerde ‘Venus’ terug in de Veronica Top Veertig, dankzij het Amerikaanse succes. Ook ditmaal zou ‘Venus’ strandden op nummer 3.

‘Mighty Joe’ wordt de eerste nummer 1 hit voor Shocking Blue in de Veronica Top Veertig.  In Amerika komt ‘Mighty Joe’ niet zo ver. Het nummer strandt op de 43e plaats. Opvallend genoeg ontbrak het nummer op een studioalbum van Shocking Blue, al kwam het later wel terecht op verzamelalbums van de groep.  ‘Mighty Joe’ komt wel voor op het album ‘Live in Japan’ uit 1971. Mariska raakt hier in de bridge de tekst kwijt en mompelt zich erdoorheen tot de band gezamenlijk weer het refrein inzet. Het gitaarloopje uit het intro van ‘Mighty Joe’ vertoont trouwens enige gelijkenis met het nummer ‘The price of love’ van The Everly Brothers. 

 
Translate »
Share This