Sean Connery is overleden, zo meldt de BBC vandaag. De Schot was vooral bekend als James Bond acteur. Hij speelde de rol van geheim agent in maar liefst zeven films.  Zijn moeder werkte als schoonmaakster en zijn vader als fabrieksmedewerker. Al op zijn dertiende gaat Sean van school en neemt allerlei verschillende baantjes aan: van melkboer tot doodskistmaker. Dat bevalt hem allemaal niet en de marine lonkt als Connery zestien is. Een glansrijke carrière zat er niet in, wanneer hij op zijn 18e wegens een zweer aan zijn twaalfvingerige darm wordt afgekeurd.

Wat nu? Hij besluit, wanneer hij 20 jaar is,  deel te nemen aan de Mister Universe verkiezing, die dan (1950) worden gehouden in Londen. Tenslotte wist hij dat hij er goed uitzag en bodybuilding maakte hem er alleen maar aantrekkelijker op. Connery eindigt als 3e en: zijn gezicht wordt bekender onder het grote publiek.  Intussen werkt hij als manusje-van-alles bij het King’s Theatre in Edinburgh. Zo krijgt SEan veel mee van de acteer wereld en het bloed kriebelt: hij besluit auditie te doen voor het stuk South Pacific. Het levert hem een bijrolletje op, maar vooral doet hij zo acteer ervaring op.   Sean werkt zich uiteindelijk op tot understudy voor een van de hoofdrollen en krijgt later zelfs de echte hoofdrol.

In 1962 brak hij wereldwijd door dankzij de eerste Bond-film, Dr. No. En dan te bedenken, dat Ian Fleming, de schrijver van James Bond, hem aanvankelijk niet zag zitten voor de hoofdrol! “Hij ziet er niet uit zoals ik me Bond voorstel”, zou Fleming gezegd hebben. Hij vond Connery te breed gebouwd en wilde liever een gentlemantype als Bond. Fleming`s vriendin haalde hem over: het is Sean die je moet hebben!

Sean Connery speelde de geheim agent zeven keer: ‘Dr No’ (1962). ‘From Russia With Love’ (1963). ‘Goldfinger’ (1964), ‘Thunderball’ (1965). ‘You Only Live Twice’ (1967), ‘Diamonds Are Forever’ (1971) en ‘Never Say Never Again’ (1983). Maar de beroemde Schot kon meer dan in de huid kruipen van 007. Zo speelde hij in ‘The Hunt for Red October’, ‘Indiana Jones and The Last Cruisade’, ‘The Rock’ en ‘The Untouchables’. Voor de laatste film won Sean een Oscar. Daarnaast leverde zijn acteer prestaties hem twee Bafta-awards en drie Golden Globes op.  In 2000 werd hij geridderd door Queen Elisabeth. Afgelopen 25 augustus vierde de acteur zijn 90e verjaardag. Maar de laatste tijd voelde hij zich niet goed. Hij overleed in zijn slaap.

 
Translate »
Share This