Op 17 december in 2008 overlijdt de Duitse zanger Freddy Breck. In zijn jeugd studeerde hij machinebouw. Na het einde van zijn studies werd hij ontdekt als zanger. Op zijn 30e scoorde hij zijn eerste Top 40 hit en dat was gelijk ook een enorm succes. “Überall auf der Welt”, waarvan de melodie gebaseerd was op het slavenkoor uit Nabucco van Giuseppe Verdi, stond in 1972 twintig weken in de Top 40. Nu is dat heel gewoon, maar in de seventies was een notering van 10 weken al lang. Het bezorgde Freddy Breck meteen zijn eerste gouden plaat.

In Duitsland werd hij nauwelijks gedraaid en één DJ zei zelfs in een uitzending: “Deze plaat gaat u nu twee keer horen: de eerste en de laatste keer”, om vervolgens on air de single in tweeën knapte. Het maakte Freddy des te vastberadener dan daarvoor: “Duitsland zal nog veel van mij gaan horen”, riep hij en voegde daad bij het woord.

De opvolger “Bianca” werd een groot succes en de daarop volgende single “Rote Rosen” haalde in de Nederlandse Top 40 zelfs een 1e plaats. In april 1974 bereikte Freddy met een Engelstalige single “So In Love With You” een notering in de Britse hitparade. Vanaf de eighties legde hij zich meer toe op het componeren van liedjes voor andere zangers. Eind 2008 overleed Freddy Breck op 66-jarige leeftijd aan longkanker.

 

 

 
Translate »
Share This