De Troetelschijf was tussen 6 maart 1971 en 1 juli 1978 de hittip van Hilversum 3, de tegenhanger die werd opgezet om de concurrentie aan te gaan met de Alarmschijf Radio Veronica en de Treiterschijf van Radio Noordzee.  De Troetelschijf was de nummer 1 van de Hilversum 3 Tip 30 en ontstond twee weken later dan de Treiterschijf op Radio Noordzee.  De Tip 30 was bedoeld als lijst van kanshebbers voor de Hilversum 3 Top 30/ Daverende Dertig (23 mei 1969 – 27 juni 1974).  In de eerste jaren reflecteerde de lijst vooral de smaak van de diskjockeys.

Op 13 maart 1971 ging de Troetelschijf van Hilversum 3 ging naar Sandy Coast met ‘True love, that`s a wonder’. Het nummer werd geschreven door zanger Hans Vermeulen en geproduceerd door Jaap Eggermont en Freddy Haayen.  Het was de eerste top 10-hit van de groep, alhoewel zij als onderdeel van de supergroep Holland eerder in 1971 al in de top 10 stonden met het nummer “Hans Brinker symphony”.

Deze single van Sandy Coast groeide uit tot hun grootste hit en bereikte de 3e plaats in de Veronica Top Veertig. Behalve Troetelschijf sleepte de beatgroep uit Voorburg er ook een Alarmschijf mee binnen. Met dit nummer brak de groep ook definitief door in Vlaanderen. ‘True love, that`s a wonder’ was afkomstig van het album ‘Sandy Coast’, dat daarna ook de hit ‘Just a friend’ voortbracht.

 
Translate »
Share This