Vandaag viert Sandi Shaw haar 75e verjaardag. Gefeliciteerd! Zij was een van de populairste Britse popzangeressen in de jaren zestig. Sandi werd in 1964 ontdekt door Adam Faith, die zelf ook een succesvol zanger was, destijds. Daarnaast was hij ook bekend als acteur en producer. Adam zag haar op een concert, waar ze mocht zingen nadat ze tweede geworden was in een talentenwedstrijd. Enkele weken later had ze een platencontract en haar eerste single ‘As long as you are happy baby’ werd uitgebracht. Dit was geen groot succes. Haar tweede single ‘Always something there to remind me’ was dat echter wel! Met dit nummer van Burt Bacharach en Hal David scoorde Shaw drie weken op nummer 1 in de Britse hitlijst.

Sandi werd razend populair en stond voor alles wat cool was in Londen, the swinging city. Ze zag er ook nog eens razend hip uit en het was daarom geen wonder, dat ze gevraagd werd om haar land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. In 1967 was het dan zover. Ze reisde af naar de protserige balzaal van de historische Wiener Hofburg in Wenen, waar ze aantrad met ‘Puppet on a string’. Een catchy en aansprekende bijdrage, hoewel Sandi er zelf minder van gecharmeerd was. Volgens haar zeggen had het ‘een stom koekoeksklokmelodietje’. Toen ze begon te zingen, weigerde aanvankelijk de handmicrofoon. Maar ook al miste ze zo een noot of twee: het maakte allemaal niet uit. De wereld lag aan haar voeten.…….Blote voeten, wel te verstaan!  Ook al zo`n leuke gimmick. Het was de eerste Engelse overwinning en ‘Puppet on a string’ doorbrak ook de formule van de songfestival inzendingen tot dan toe.

Ze won met overmacht van de concurrentie en liet onder meer Vicky Leandros achter zich, die voor Luxemburg op de 4e plaats eindigde met ‘L`Amour Est Bleu’.  Met ‘Puppet on a string’ had Sandi Shaw een enorm internationale succes. In eigen land was het de meest verkochte single in 1967. Ook in Nederland bereikte Shaw de nummer 1 positie.  In 1968 trouwde Sandie Shaw met modeontwerper Jeff Banks. Een jaartje later had ze nog eenmaal succes in Nederland met ‘Think it all over’, wat o.a. in Nederland werd gecoverd door Conny Vink als ‘Maak je niet dik’. (dun is de mode) Daarna zakte haar populariteit steeds verder in, ook omdat ze niet langer aan het beeld wilde voldoen dat het publiek van haar had.

In 1984 dook Shaw op uit de anonimiteit en had succes met het nummer ‘Hand in glove’, een cover van The Smiths, die er overigens ook op meespeelden. Vervolgens had ze in Engeland nog succes met twee covers van Lloyd Cole die eveneens de hitlijsten haalden. In de jaren negentig bracht Shaw haar autobiografie uit: “The World At My Feet”.

 
Translate »
Share This