Rutger Hauer is overleden. Naar nu blijkt, gebeurde dat op 19 juli. De acteur overleed op 75-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Dit treurige nieuws is bevestigd door Rutger`s woordvoerder Steve Kenis aan Variety.

Na de Amsterdamse toneelacademie speelde Hauer eind jaren 60 bij de Noorder Compagnie. Hij werd bij toeval ontdekt door scenarist Gerard Soeteman, die voor de NTS werkte aan een televisieserie over een middeleeuwse ridder en een fakir werkte. Soeteman zag het meteen: ik zie hier de hoofdrolspeler voor Floris. Hauer was in één klap beroemd. Deze spectaculaire serie (1969) werd geregisseerd door Paul Verhoeven.

Met Verhoeven werkte Rutger Hauer vervolgens samen aan kaskrakers als Turks Fruit (1973), Soldaat van Oranje (1977) en Flesh + Blood (1985). Turks fruit geldt met ruim 3,3 miljoen bezoekers nog steeds tot de best bezochte Nederlandse film ooit. De film Soldaat van Oranje werd genomineerd voor een Golden Globe, waardoor zowel Hauer als Verhoeven aan de slag konden in Hollywood. In 1988 kreeg Rutger een Golden Globe voor zijn bijrol in de serie Escape From Sobibor. Rutger Hauer werd in 2013 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Uiteindelijk is Rutger overleden in het Friese Beetsterzwaag. De uitvaart heeft vandaag plaatsgevonden in besloten kring.

 

 

 
Translate »
Share This