Nog een jarige vandaag: Russell Mael wordt vandaag 72 jaar. Hij is de broer van Ron Mael en de zanger en mede-tekstschrijver in de popgroep Sparks. Russell is afgestudeerd als acteur en filmer en is in eerste filmproducent van reclamefilmpjes in het kader van campagnes die zijn broer ontwerpt. In 1968 richt hij in Los Angeles met zijn broer de groep “Halfnelson” op, die in 1971 hernoemd wordt tot “Sparks”.

Russell valt op door zijn falsettostem. Verder is hij door zijn opleiding als acteur in staat in zijn rol als hyperactief persoon mime-achtige scènes neer te zetten, waardoor de optredens van Sparks een extravagante en avantgardistische uitstraling hebben. Zeker met zijn broer Ron, die met een opvallende looks lijkt op een reïncarnatie van Hitler, één van de grootste oorlogsmisdadigers aller tijden.   

The Sparks breken door in 1974. Niet met “Barbecutie”, dat oorspronkelijk als eerste single zou worden uitgebracht.  Want Ron Mael komt op het laatste moment met “This Town Ain’t Big Enough For Both Of Us”, dat in mei 1974, door een optreden in Top of the Pops, voor een sensatie zorgt.  Het wordt een grote internationale hit. In de Nederlandse Top veertig bereikt het nummer de 5e plaats. Ook de opvolger ‘Amateur hour’ bereikt de top tien. Vier jaar later was ‘Beat the clock’ hun laatste hit in de Nederlandse Top Veertig. The Sparks bestaan overigens nog steeds en hebben dit jaar het album ‘A steady drip, drip, drip’ uitgebracht.

 
Translate »
Share This