Vandaag viert Veronica Yvette Bennett haar 78e verjaardag. Gefeliciteerd! Je kent haar beter als Ronnie Spector, de leadzangeres van The Ronettes. Al rond haar 14e trad ze op als duo met haar oudere zus Estelle.  Niet veel later, in 1957 formeerden ze samen met hun nicht Nedra Talley de meidengroep Darling Sisters, die ze later The Ronettes noemden. Hun eerste singletje, I Want a Boy, werd uitgebracht in 1961. In datzelfde jaar wist het trio in Miami, in de Peppermint Lounge, de aandacht te trekken van de impresario en dj Murray Kaufman, alias Murray the K, die hun een contract aanbood in zijn eigen club, The Brooklyn Fox. Daar traden ze op als danseressen en achtergrondzangeressen en experimenteerden ze voor het eerst met de ‘suikerspinkapsels’ waar ze bekend om kwamen te staan.

Toen ook de in 1963 uitgebrachte single ‘Good girls’ niet succesvol bleek, wist Estelle een auditie te regelen bij Phil Spector.  Eigenlijk wilde deze alleen Ronnie als solo-artiest, maar haar moeder liet weten dat het de hele groep was – of niets. Hij nam de hele groep en The Ronettes kregen zo een contract met Spector en diens label Philles Records. Ze namen Why Don’t They Let Us Fall in Love? op, maar Spector weigerde het uit te brengen. Vier andere nummers die ze voor hem opnamen, liet Spector ook opnemen door The Crystals, een andere meidengroep die hij onder zijn hoede had, en werden wel uitgebracht op een lp van die groep.

De doorbraak kwam in 1963, toen The Ronettes het nummer ‘Be My Baby ‘ opnamen. Die plaat werd de grootste hit voor de groep en haalde de tweede plaats in de Billboard Hot 100. De plaat was ook opmerkelijk als voorbeeld van Spectors ‘Wall of sound’-producties. Op de achtergrond zong een groot aantal mensen mee, onder wie Sonny Bono en Cher, die toen nog niet getrouwd waren.  Vele hits volgden, zoals Baby, I Love You (1963), Do I Love You (1964) en Walking in the Rain (1964).

Nadat de groep in 1966 was ontbonden, trouwde ze in 1968 met haar manager Phil Spector en probeerde ze het als solozangeres. In 1971 bracht ze haar eerste single Try Some, Buy Some uit, die werd geschreven door George Harrison. In 1974 scheidde ze van haar gewelddadige echtgenoot. Tijdens de jaren 1970 trad ze onder een nieuwe bezetting weer op met The Ronettes voor een revival. In 1980 verscheen haar eerste soloalbum Siren. Met het nummer ‘Take me home tonight’ (1986) met Eddie Money, scoorde Ronnie zowaar weer een vette hit in Amerika. In het refrein hoor je de passage Be My Little Baby (een zinspeling op Be My Baby van The Ronettes).

https://www.youtube.com/watch?v=jrVbawRPO7I
 
Translate »
Share This