Vandaag viert Ronald David Wood zijn 73-jarige verjaardag. Hij is beter bekend als Ron Wood, gitarist van The Rolling Stones. Wood trad voor het eerst op in het midden van de jaren zestig met de mod-band The Birds. Na het uiteenvallen werd hij gevraagd als bassist voor de Jeff Beck Group, waarin op dat moment onder meer de nog onbekende Rod Stewart zong. Na twee platen (Truth, 1968 en Beck-ola, 1969) viel de band uiteen als gevolg van een ernstig auto-ongeluk waar de band bij betrokken raakte.

In 1969 ging hij in op de uitnodiging om in Small Faces te spelen als opvolger van Steve Marriott. Als leadzanger werd Stewart gevraagd. Na de eerste elpee ‘First Step’ veranderde de naam in The Faces. De band had hits met o.a. ‘Stay With Me’ en ‘Cindy Incidentally’. In 1975 ging de band uit elkaar.

Het bekendst werd Wood natuurlijk in zijn tijd met The Rolling Stones. Hij was al lang bevriend met Keith Richards, en na het vertrek van Mick Taylor in 1974 was er een nieuwe gitarist nodig die werd gevonden in Wood. Zijn eerste bijdragen zijn te horen op het album ‘Black and blue’ in 1976. Hierna werd Wood volledig lid van de band.

Daarnaast maakte Ron Wood ook regelmatig solo uitstapjes en trad hij op tijdens de opnames van talloze andere musici, zoals The Band, David Bowie, Eric Clapton, Donovan, Marianne Faithfull, The Corrs, Slash, Bo Diddley, Jamiroquai, Bob Dylan, Aretha Franklin, B.B. King, Jerry Lee Lewis en Rod Stewart. Daarnaast is hij verdienstelijk kunstenaar en hield in 1989 zijn eerste expositie. Zijn werk is vooral gebaseerd op foto’s van de musici die hij bewondert. De omslag van het album “Crossroads” (1988) van Eric Clapton werd gemaakt door Wood.

 
Translate »
Share This