Nog een jarige vandaag: Ron Mael. Hij viert vandaag zijn 76e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is één van de twee broers, die het duo The Sparks vormde. Hoewel: ze bestaan nog steeds. Ron is de broer van Russell Mael en de keyboardspeler, componist en tekstschrijver van The Sparks. Ron is afgestudeerd als graficus en cineast en legt zich toe op het ontwerpen van reclamecampagnes. In 1968 stichtte hij met zijn broer in Los Angeles de groep “Halfnelson” die in 1971 omgedoopt wordt tot Sparks.

Rons uiterlijk is opvallend. Hij kleedt zich uiterst conventioneel als een kantoormannetje, terwijl hij qua haardracht, ogen en snor door zou kunnen als reïncarnatie van Adolf Hitler. Het past in de act waarin Russell een hyperactief persoon moet uitbeelden, waaraan Ron zich ergert.  The Sparks breken door in 1974. Niet met “Barbecutie”, dat oorspronkelijk als eerste single zou worden uitgebracht.  Want Ron Mael komt op het laatste moment met “This Town Ain’t Big Enough For Both Of Us”, dat in mei 1974, door een optreden in Top of the Pops, voor een sensatie zorgt.

Het wordt een grote internationale hit. In de Nederlandse Top veertig bereikt het nummer de 5e plaats. Ook de opvolger ‘Amateur hour’ bereikt de top tien. Vier jaar later was ‘Beat the clock’ hun laatste hit in de Nederlandse Top Veertig. The Sparks bestaan overigens nog steeds en hebben vorig jaar het album ‘A steady drip, drip, drip’ uitgebracht.

 
Translate »
Share This