Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967. Deze pré-Tiplijsten zijn echter nooit afgedrukt.

Op 14 september 1968 staan The Rolling Stones op nummer 1 van de Tipparade met ‘Street fighting man’. Mick Jagger en Keith Richards schreven het nummer, dat te vinden is op de LP ‘Beggar’s Banquet’. De werktitel van het nummer was heel anders: ‘Did Everyone Pay Their Dues?’ Maar na het zien van de rellen rondom de protesten tegen de Vietnamoorlog en de Parijse studentenrevolte kreeg Jagger inspiratie voor de definitieve tekst; een soort oproep tot protest van de straat.

Dit betekende echter wel, dat in Amerika een aantal conservatieve radiostations het nummer niet wilden draaien. Jagger was daar niet rouwig om:  “The last time they banned one of our records in America, it sold a million”.  Keith Richards vond het nummer weliswaar politiek geladen, maar voor meerdere uitleg vatbaar. O.a. Rod Stewart, Rage Against the Machine en Oasis namen het nummer ook op. ‘Street fighting man’ bereikte de 8e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This