• Twitter
  • Facebook
Credits: Warner Music

Vandaag viert Roger Waters zijn 79e verjaardag. Gefeliciteerd! Waters was in 1964 samen met Syd Barrett oprichter van wat door velen wordt beschouwd als een van de succesvolste psychedelische rockbands ooit: Pink Floyd. Waters werd in 1943 geboren, vijf maanden voordat zijn vader als tweede luitenant sneuvelde bij de geallieerde Landing bij Anzio in Italië. Eric Fletcher Waters was oorspronkelijk leraar, en was communist en pacifist. Het verlies van zijn vader had een grote invloed op Waters’ leven en veel van zijn teksten zijn antimilitaristisch getint. Het album The Final Cut is opgedragen aan zijn vader. Het gemis van zijn vader komt tot uitdrukking in Another Brick in the Wall.

Met Syd Barrett maakte Pink Floyd de klassiekers ‘Arnold Layne’ en ‘See Emily Play’. Barretts drugsgebruik leidde er echter toe dat de gitarist/songschrijver uiteindelijk niet meer in groepsverband te handhaven was. Zijn plaats werd ingenomen door David Gilmour. Barrett sleet zijn dagen al cactussen kwekend, schilderend en televisiekijkend, en overleed op 7 juli 2006. Het nummer ‘Shine on You Crazy Diamond’, van het album Wish You Were Here (1975) is aan hem opgedragen.

Roger Waters bleef tot 1985 deel uitmaken van Pink Floyd en maakte in deze periode parels als de albums ‘Dark Side Of The Moon’, ‘Wish You Were Here’, ‘Animals’ en ‘The Wall’. Als soloartiest bleek hij minder succesvol. Met het nummer ‘The pros And Cons Of Hitch Hiking’ bereikte hij eenmalig de Nederlandse Top Veertig. In 2014 verschijnt Roger`s eerste soloplaat in 22 jaar tijd : ‘Is this te life we really want’.  Bijna gelijktijdig bracht Pink Floyd na 20 jaar ook een nieuw album: ‘The Endless River’. Roger Waters heeft een uitgesproken mening over de oorlog in Oekraïne.  Hij noemt de Amerikaanse president Biden “een oorlogscrimineel“  en zegt: over de oorlog: “Dat is een grote misdaad. Waarom moedigen de Verenigde Staten Zelensky, de president van Oekraïne, niet aan om te onderhandelen waardoor deze afgrijselijke oorlog die het leven kost aan een massa Russen niet meer nodig is?”

 
Translate »
Share This