Vandaag viert Roger McGuinn zijn 78e verjaardag. Hij is de oprichter, zanger en sologitarist van The Byrds. Met zijn twaalfsnarige gitaar droeg hij in hoge mate bij aan het herkenbare geluid van de groep, die vooral succesvol was in de sixties.

Roger McGuinn was als tiener al een grote liefhebber van folk muziek. Hij speelde gitaar en banjo en trad op met The Limeliters, Chad Mitchell Trio en Bobby Darin. Nadat hij The Beatles voor het eerst had zien optreden, ging hij een mengeling van folk en beatmuziek spelen in de cafés in Greenwich Village. Later trok hij naar Los Angeles, om te spelen in de beroemde nachtclub The Troubadour. Daar ontmoette hij Gene Clark, die hem voorstelde om samen liedjes te schrijven en op te treden.

Kort daarna sloot David Crosby zich bij hen aan en ze vormden the Jet Set. Ze breidden de groep uit met Chris Hillman (die van banjo overschakelde op basgitaar) en drummer Michael Clarke en veranderden hun naam in The Byrds. De band brak in 1965 door met ‘Mr.Tambourine Man’, dat ook hun grootste hit zou worden. Andere bekende hits zijn ‘Eight Miles High’, ‘Jesus is Just Allright’ en ‘Turn, Turn,Turn’. De band werd in 1973 opgeheven.

In 1977 ging Roger McGuinn weer spelen met zijn vroegere Byrds-maatjes Chris Hillman en Gene Clark. In 1979 brachten ze het album “McGuinn, Clark & Hillman” uit, met de single ‘Don’t you write her off’, dat een behoorlijke hit werd in de Nederlandse Top Veertig.

 
Translate »
Share This