Vandaag viert Rod Stewart zijn 76e verjaardag. Van harte! De Britse muzikant met zijn rauwe hese stem zit ruim vijftig jaar in het vak. Een niet geringe prestatie, niet waar? Toch leek het er aanvankelijk op, dat zijn carrière richting de sport zou gaan. Op jonge leeftijd wilde Stewart namelijk voetballer worden en speelde hij enige tijd bij Brentford FC. Voordat Rod de muziek business inging, werkte hij onder meer als grafdelver, afrasteringenbouwer en bezorger.

Begin jaren zestig begon Stewart`s carrière in de muziek toen hij zich als straatmuzikant aansloot bij folkzanger Wizz Jones. Dit gezelschap reisde door Europa tot ze in Spanje gearresteerd werden wegens landloperij en omdat de paspoorten van de leden verlopen waren. De muzikanten werden Spanje uitgezet en teruggestuurd naar Engeland.

Op het station van Twickenham werd hij ontdekt door Long John Baldry. Vanaf 1964 trad hij veel op met Shotgun Express, Steampacket, Long John Baldry, Julie Driscoll en Alexis Korner. Stewart bleef relatief onbekend totdat hij zich in 1967 aansloot bij de Jeff Beck Group. Niet voor lang: in 1969 verliet hij deze band om samen met Ron Wood over te stappen naar The Faces. Met hen scoorde hij een aantal hits, zoals “Stay With Me”. (1971) In datzelfde jaar verscheen ook Rod`s 3e solo album ‘Every picture tells a story’. Toen de daarvan getrokken single ‘Maggie May’ vaak op de radio werd gedraaid kreeg hij met het album en de single gelijktijdig een nummer 1 in Amerika en in Engeland. Ook de LP ‘Never a dull moment’ was succesvol.

Al snel overschaduwde de solo carrière van Rod het succes van The Faces. In 1973 stonden The Faces nog eenmaal in de Veronica Top Veertig met ‘Cindy Incidentally’.  In 1974 viel The Faces uit elkaar. Na het uiteenvallen van de band, gingen de verschillende leden hun eigen weg. Ron Wood ging bij The Rolling Stones spelen; Ronnie Lane vormde de band Slim Chance; Kenney Jones ging na de dood van Keith Moon bij The Who spelen; en McLagan werd een sessiemuzikant. Rod Stewart ging definitief solo verder.

Zijn album “Atlantic Crossing” uit 1975 werd een daverend succes, en leverde hem de nummer 1 hit “Sailing” op in de Nederlandse Top Veertig. Ondanks al zijn grote successen toch de enige nummer 1 hit.  Rod zong veel singles de hitlijst in, waarvan vele de top tien bereikten, zoals  ‘Tonight’s the Night (Gonna Be Alright)’, ‘I don`t want to talk about it’, ‘You`re in my heart’, ‘Da Ya Think I’m Sexy?’, ‘Every beat of my heart’ en ‘Tom Trauber`s blues’ (Walzing Mathilda). In 2018 verscheen zijn laatste album ‘Blood red roses’.

 
Translate »
Share This