Op 30 maart 1974 ging de Troetelschijf van Hilversum 3 naar ‘Hé speelman’ van Rob de Nijs. Het nummer is geschreven door Lenneart Nijgh en Boudewijn de Groot. Hun derde, want ‘Jan Klaassen de trompetter’ en ‘Dag zuster Ursula’ gingen er aan vooraf. Lenneart & Boudewijn brachten Rob terug in de spotlights als succesvolle zanger. De Nijs scoorde 10 jaar eerder, in 1963, zijn eerste hit met “Voor Sonja Doe Ik Alles”. De B-kant van de single werd een nog veel grotere hit. Dat was “Ritme Van De Regen”. Na een aantal succesvolle jaren zakte zijn populariteit in de tweede helft van de sixties weg. 

Dankzij de TV series “Oebele” en “Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Meneer” waar hij de hoofdrol kreeg, was hij terug in de picture.  Rob deed in 1970 mee aan de musical Salvation. Zo kwam hij in contact met Lennaert Nijgh. De reacties naar aanleiding van de première in Carré waren negatief –  na het zien van de Amsterdamse show besloot de directeur van de schouwburg in Venray de geplande voorstellingen in zijn theater te annuleren. Het muziekspektakel was geen succes, maar het eerste contact met Nijgh was gelegd.

Platenmaatschappij Phonogram gaf het beslissende zetje. Zij zon op een manier, om Rob ook weer terug in de spotlights te krijgen als zanger. Het label koppelde de populaire zanger, songwriter en producer Boudewijn de Groot aan hem. Lenneart Nijgh was Boudewijns vaste tekstschrijver. Een gouden greep! Hoewel ‘Dag zuster Ursula’ de 4e plaats bereikte in de Hilversum 3 Top 30 en uitgroeide tot een classic, werd ‘He speelman’ geen hit.

 
Translate »
Share This