Vandaag viert Robert Berkeley Davis zijn 74e verjaardag. Gefeliciteerd! Je kent hem als voormalig gitarist van de band Mud. Daarnaast ontwikkelde hij zich ook als songwriter. In 1962, op 14-jarige leeftijd, vormden hij en Dave Mount een band genaamd The Apaches, met een sound, vergelijkbaar met The Shadows. Hij en Mount bleven samenwerken in verschillende bands, waaronder The Baracudas. In 1964 vormden ze The Remainders. Later vervoegde Rob zich bij de Mourners die op zoek waren naar een leadgitarist en . . . . veranderde in 1966 hun groepsnaam in Mud!

Begin jaren zeventig namen ze deel aan de Britse TV talentenjacht Opportunity Knocks. Ze wonnen niet, maar Micky Most was weg van ze. Hij bezorgde Mud een contract bij het label RAK Records.  Met hulp van producers Nicky Chinn en Mike Chapman , die al vele hits hadden geschreven voor The Sweet en Suzie Quatro sloeg Micky Most aan het schrijven van songs. De eerste single ‘Crazy’(1973) was direct een hit in Engeland. Maar niet bij ons. Het was de derde single ‘Dynamite’ , die in Nederland zou zorgen voor een sensatie. Niet in het minst te danken aan hun choreografie, die ze showden in AVRO`S Top Pop. Eigenlijk was ‘Dynamite’ bedoeld voor The Sweet, maar (wat een blunder), die keurden het nummer af. Les Gray en zijn mannen wilden dat afdankertje wel en scoorden er hun eerste nummer 1 hit mee.

Rob`s eerste en grootste songwriting hit met Mud was L’L’Lucy, die in september 1975 #10 bereikte in de Nederlandse hitlijsten. Davis schreef ook de b-kanten op twee van Mud’s grootste hits:  ‘Tiger Feet’ en ‘Dyna-Mite’. Bede singles bereikten de 1e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Dat lukte later ook nog met ‘Lonely this Christmas’. De band werd ontbonden in 1977. 

Davis werkte met verschillende andere bands, waaronder The Tremeloes en The Darts, maar zijn inspanningen leverden weinig commercieel rendement op. Hij begon te werken met Coco Star, schreef ‘I Need A Miracle’ dat in 1996 werd uitgebracht en de opnieuw opgenomen versie die in 1997 werd uitgebracht, bereikte een piek op #39 in Engeland. In 2000 behaalde hij zijn grootste commerciële songwriting-successen. Fragma’s ‘Toca’s Miracle’ werd Davis’ eerste #1 hit en was een mashup van door Davis geschreven ‘I Need a Miracle’ van Coco en Fragma’s instrumentale ‘Toca Me’.

 
Translate »
Share This