Vandaag viert Rob Bolland zijn 65e verjaardag. Van harte! Hij vormde samen met zijn broer Ferdi het duo Bolland & Bolland. Beide broers waren actief als muzikanten, zangers, componisten en producers. Met 15 en 16 jaar kwamen Rob en Ferdi over vanuit Zuid Afrika naar Nederland. Voor een platencontract waren ze nog te jong (juridisch), maar in 1971 was het zover. Dankzij een optreden in het programma Voor de vuist weg van Willem Duys braken ze door.

In 1972 kwam hun eerste LP uit, getiteld ‘Florida’. Hiervan werden in datzelfde jaar drie singles uitgebracht die allen de Veronica Top Veertig bereikten :’Summer of ’71’, ‘Wait for the Sun’ en ‘Florida’. Een samenwerking met producent Hans van Hemert bracht in 1975 hun tweede album, simpelweg Bolland & Bolland genaamd. De broers besloten daarna zelf te gaan produceren, hetgeen in 1978 resulteerde in hun plaat ‘Spaceman’.

Vanaf dat moment legden ze zich meer toe op het componeren en produceren, dan op het zelf maken van muziek en het optreden. In 1985 hadden zij met het nummer ‘Rock me Amadeus’, uitgevoerd door de Weense zanger Falco, een wereldhit. Het nummer bereikte de eerste plaats in zowel de Amerikaanse als Britse lijsten. In het begin van 1986 werd het door hen geschreven en geproduceerde ‘Jeanny’, eveneens door Falco naar de nummer 1 positie in de hitlijsten gezongen. Een jaar later produceerden ze de wereldhit ‘In the army now’ van Status Quo, die in Engeland de tweede plaats haalde. Vanaf 1985 wonnen Bolland & Bolland maar liefst vijfmaal op rij de Conamus Exportprijs.

Update 18 augustus 2020 :  Bij Rob Bolland werd drie jaar geleden kanker geconstateerd. Hoewel hij vele intensieve behandelingen heeft ondergaan, is de ziekte helaas teruggekomen. “Eerst zag het er volgens de dokter niet zo ernstig uit, maar later bleek het toch flink mis. Ik had een tumor in mijn mond. Die is toen weggehaald rond de kin. Ik heb 35 bestralingen gehad en 3 chemo’s, maar zoals nu blijkt zonder het gewenste resultaat”, vertelt Rob.  Hij vervolgt: “De ziekte is terug, aan de andere kant en inmiddels ook uitgezaaid naar mijn hersenen. Dat is wat ik te horen heb gekregen: dat het er heel ernstig uitziet en dat ik niet te genezen ben. Dat bericht moet ik even laten bezinken.”

 
Translate »
Share This