• Twitter
  • Facebook
Foto: Beeld en Geluid, AVRO, Wikipedia

Vandaag viert Rinus Gerritsen zijn 76e verjaardag. Gefeliciteerd! In 1961 vormde de toen 14-jarige Rinus samen met George Kooymans en andere vrienden uit de buurt een bandje. Vier jaar later heette de band The Golden Earrings. Hij begon als gitarist in de groep, maar omdat ze geen bassist konden vinden, ging hij basgitaar spelen.  Zijn eerste eigen basgitaar (merknaam Darwin-bas) was door zijn vader gebouwd.  In de beginjaren leveren Rinus Gerritsen samen met George de composities voor de band. In 1967 komt Barry Hay bij de Golden Earring en drie jaar later Cesar Zuiderwijk.

In deze samenstelling wordt ‘Back Home’ in 1970 een enorme hit. Deze single markeert de voornaamste muzikale kentering in de ontwikkeling van Golden Earring. Na de keurige beatmuziek en de sferische psychedelica van 1969 sloeg de harde rockriff van ‘Back Home’ in als een bom. Op Pinkpop 1970 speelden ze de single voor het eerst en public. Diezelfde nazomer stond het nummer vijf weken nummer 1 in de Veronica Top Veertig, een record voor de groep.

Het begon allemaal in 1965 met ’Please go’, dat uitgroeide tot een top 10 hit in de Veronica Top Veertig. Deze single schreef Rinus met George Kooymans. Rinus schreef met hem o.a. ook de hits ‘That day’, ‘Daddy, buy me a girl’ en ‘Sound of the screaming day’.  Golden Earring heeft internationaal succes gehad met de hits Radar Love, Twilight Zone en When the Lady Smiles, en hun albums Moontan en Cut. Golden Earring won vijf maal een Edison (1966, 1970, 1985, 1999 en 2013) en tweemaal de Conamus Export Prijs. (1974-1983)

Naast de Golden Earring, bracht Rinus ook solo materiaal uit. In 1979 bracht Gerritsen in samenwerking met Michel van Dijk zijn eerste solo LP uit. Op deze lp zijn naast Gerritsen (op bas, piano en gitaar) ook Michel van Dijk (zang), Shell Schellekens (drums), Eelco Gelling en Dany Lademacher (sologitaar) en Koko Kauwsolea (percussie) te horen. Daarnaast is Gerritsen ook producer geweest voor Herman Brood en Urban Heroes.

Familie rond Rinus was ook actief betrokken bij de Golden Earring. Gerritsens broer, Rob, was manager van Golden Earring. Zijn zus Melanie is getrouwd met George Kooymans. Het nieuws dat George lijdt aan ALS is dan ook een grote schok voor zowel de bandleden als broer en zus Gerritsen, die zo verbonden zijn met de band. Aan het einde van 2020 vertelde George Kooymans aan de rest van de band over de diagnose en daarom moest stoppen met optreden.  Het resulteerde in de beslissing van Golden Earring, dat zij geen vervanger voor Kooymans wilden zoeken en dat dit het einde van de band betekende.

 
Translate »
Share This