Vandaag, op 12 oktober, zou Rick Parfitt zijn verjaardag vieren. De gitarist en zanger van Status quo, geboren in 1948, overleed echter in december 2016 na complicaties omtrent een schouderkwaal: hij kreeg er een infectie bij en stierf twee dagen na opname in het ziekenhuis.  Vandaag staan we stil bij hem. Parfitt ontmoette Francis Rossi in 1965 in Butlin’s Minehead, toen hij speelde als Ricky Harrison in een trio genaamd The Highlights. Rossi speelde met The Spectres (voorloper van Status Quo) en Parfitt was zo onder de indruk, dat hij zich in 1967 bij Rossi, Alan Lancaster, Roy Lines en John Coghlan voegde om zo Status Quo te vormen.

Met het psychedelische ‘Pictures of matchstick men’ had Status Quo een dikke hit. Toen het met de opvolgers moeilijker ging, werd de band aanvankelijk weggezet als eendagsvlieg. Hoe anders zou dat lopen!’  Optredens op het Europese vasteland doet de band besluiten om over te stappen naar rockmuziek. Ook switchen ze van platenmaatschappij. Pye wordt ingeruild voor het label Vertigo records. Een weloverwogen stap, want dit platenlabel had o.a. ook Black Sabbath in de gelederen. Status Quo oogstte veel succes met stevige rock te combineren met pop. 

Parfitt bleef bij Status Quo, net als Rossi, maar andere bandleden gingen weg. Hij schreef verschillende hits, soms met Andrew Bown en/of Bob Young, zoals ‘Whatever you want’, Again and again’ en ‘Rain’: stuk voor stuk top tien hits in de Nederlandse Top Veertig.  Hij nam in 1985 ook een soloalbum op (Recorded Delivery), maar dat is nooit verschenen.

 
Translate »
Share This