1 februari 1948 was de geboortedag van Rick James. De Amerikaanse zanger en producer was vooral bekend van zijn hit ‘Superfreak’. James ging op vijftienjarige leeftijd in dienst bij de Amerikaanse Naval Reserve, maar deserteerde al vroeg en trok naar Toronto (Canada); daar speelde hij in de groep The Mynah Birds met onder andere Neil Young. Daar nam hij ook de artiestennaam Rick James aan. De groep nam in 1966 twee liedjes op voor het platenlabel Motown, ‘It’s My Time’ en ‘Go On and Cry’, die overigens pas veertig jaar later werden uitgegeven. James werd namelijk gearresteerd voor het deserteren en de groep ging uit elkaar. Een paar jaar later kwam Rick James opnieuw onder contract bij Motown als songschrijver, producent en artiest.

In 1977 vormde hij een eigen band, The Stone City Band en in 1978 bracht hij een eerste plaat ‘Come get it!’ uit onder zijn eigen naam. Zijn eerste grote Amerikaanse succes stond op deze LP: ‘You and I’  werd op de Amerikaanse R&B-hitlijst een nummer 1 hit. Zijn stijl was een mengeling van rock en funk Een andere Amerikaanse nummer één-hit was ‘Give It to Me Baby’ uit 1981, dat net zoals zijn grootste internationale hit ‘Super Freak’ afkomstig was van het album ‘Street Songs’.

Op ‘Superfreak’ (afkomstig van het ‘Street Songs’ album) werd James bijgestaan door The Temptations. Zij verzorgden het achtergrond koortje! In Amerika werd ‘Superfreak’ een nummer 1 hit; in de Nederlandse Top Veertig bereikte het nummer de 2e plaats. In 1990 verdient James opnieuw aan het nummer: MC Hammer gebruikt de instrumentale ‘Superfreak’ versie voor zijn nummer 1 hit ‘U can`t touch this’.  Voor deze samenwerking kreeg James zijn enige Grammy Award.

Daarna wist Rick James in Nederland nog enkele kleine hits te scoren: ‘Glow’ en ‘Loosey’s rap’. Zijn losbandige levensstijl (hij sliep naar eigen zeggen met “duizenden” vrouwen), drugs en contractuele problemen zorgden ervoor dat James meerdere malen in de gevangenis belandde. Toch kwam hij er bovenop en trouwde hij in 1997 met de 27-jarige Tanya Hijazi. Hij bracht toen nog een album uit, ‘Urban Rapsody’, waarop hij samenwerkte met onder anderen Snoop Doggy Dog en Bobby Womack. Rick James stierf in 2004 na een hartaanval.

 
Translate »
Share This