Ria Brieffies overleed tien jaar geleden op 20 juli 2009 aan longkanker. Ria maakte deel uit van de zeer succesvolle groep Dolly Dots. Tijdens haar opleiding tot doktersassistente zong Ria in diverse bands, waaronder The Vips. De twee producers Peter van Asten en Richard de Bois hadden in 1978 het idee om een meidengroep te beginnen.

Het duo vroeg Angéla Kramers (Sjeel) als eerste. Kramers was actief in het TROS Top 50-ballet en haar mededanseressen Anita Heilker, Esther Oosterbeek (eerder in The Surfers met de hit “Windsurfin” in 1978) en Patty Zomer werden ook aangetrokken. Hoewel de vier enthousiast waren, hadden ze geen zangervaring. Van Asten en De Bois benaderden Angela Groothuizen (The Howling Hurricanes) om de leadzangeres te worden.

Aanvankelijk vond Groothuizen een meidengroep à la Phil Spector (The Ronettes, The Shangri-Las, etc.) niets voor haar, zij had een ‘ruiger’ imago dan bij het idee van Van Asten, De Bois en Cees van Leeuwen (onder andere Shocking Blue) paste. Groothuizen droeg daarom Ria Brieffies aan, die zangeres bij The Vips was en vooral populaire nummers zong.

Een gouden idee! Al met hun eerste single ‘Tell It All About Boys’ was het duidelijk dat de Dolly Dots het gingen maken. Het nummer bereikte de top 10 en was de start van een grote carrière. Ze scoorden vele hits binnen en buiten Europa. In Japan behaalde de groep platina met de 2e single ‘Radio’. Hun grootste hit in Nederland was ‘Love Me Just A Little Bit More’, dat de 1e plaats bereikte van de Top 40.

1984 was het meest succesvolle jaar voor de groep met een eigen televisieserie, hun eigen poppen en uitverkochte concerten in Carré. In 1988 gingen de Dolly Dots uit elkaar. In 2008 werd bekend gemaakt dat Ria leed aan een ongeneselijke van longkanker. Ze stierf een jaar later en werd maar 52 jaar. De overgebleven Dots waren diep geraakt door haar overlijden. „Een heel mooi mens en goede vriendin is heengegaan,” aldus Angela namens de hele groep.

 

 

 
Translate »
Share This