• Twitter
  • Facebook

Credits: Dunhill, RCA Victor

Dankzij de nieuwe Dacia Duster reclame, staat ‘California dreaming’ (die gebruikt wordt in de TV commercial van dit automerk) weer volop in de belangstelling.

Het nummer ‘California dreaming’ werd geschreven door John Phillips en Michelle Phillips. Zij maakten deel uit van The Mamas and the Papas. In 1965 nam de groep het ook zelf op. De plaat werd hun eerste hit in Amerika. Maar niet in Nederland! John en Michelle Phillips legden uit aan Susan Stamberg hoe het lied tot stand was gekomen. In 1963 leefde het tweetal in de staat New York. John werd midden in de nacht ineens wakker met een idee voor een liedje in zijn hoofd en wekte Michelle om hem te helpen schrijven. Daarna bleef het liedje echter een tijdlang op de plank liggen.

John Phillips maakte toen deel uit van de folkgroep The Journeymen. The Mamas and the Papas (John Phillips, “Mama Cass” Elliot, Denny Doherty en Michelle Phillips) werden pas in 1965 opgericht. In dat jaar kwam de nieuwe groep in contact met Lou Adler, eigenaar van het platenlabel Dunhill Records, door toedoen van Barry McGuire. Deze zanger, bekend van zijn hit ‘Eve of destruction’, wilde ‘California Dreamin’ opnemen voor zijn LP ‘This Precious Time’. Met . . . .The Mamas and the Papas als achtergrond koor! Naderhand vroegen The Mama’s and the Papa’s aan labeleigenaar Adler of ze ook een eigen versie met hem mochten opnemen. Het mocht!

Bij die opname gebruikten ze de geluidsbanden van Barry McGuire, alleen zongen ze het lied opnieuw in en werd een solo voor een altfluit (bespeeld door Bud Shank) ingelast. Het nummer ‘California dreamin’ staat op ‘If You Can Believe Your Eyes and Ears’, het debuutalbum van de groep, dat in 1966 uitkwam. De single bereikte de 4e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100. In Nederland flopte het nummer. Daar hadden de radiostations later spijt van, want ‘California dreamin’ is nu zo ’n beetje de populairste singel van de groep en staat jaarlijks hoog in de Top 2000 van Radio 2.

Het liedje is daarna door vele andere artiesten opgenomen. Zo brachten José Feliciano, Bobby Womack en The Beach Boys het op singel uit.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This