• Twitter
  • Facebook

Credits: Helmfrid-sofa4_Touched, Wikipedia

Vandaag viert Ray Davies zijn 79e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij was de drijvende kracht achter de popgroep The Kinks, die haar successen voornamelijk in de jaren 1964-1975 kende. Davies is verantwoordelijk voor vrijwel alle composities die de groep op de plaat heeft gezet. Zijn songteksten kenmerken zich vooral door een ironische houding ten opzichte van de Engelse middenklasse. De nummers uit hun beginperiode waren toonaangevend voor de rock-‘n-roll in het midden van de jaren zestig en albums zoals ‘Face to Face’, ‘Something Else’, ‘Village Green’, ‘Arthur’ en ‘Muswell Hillbillies’ staan dan ook hoog aangeschreven bij fans en muziekcritici.

Totdat Ray toetrad tot de groep was zijn jongere broer Dave verantwoordelijk voor het repertoire. Toen het songschrijverstalent van oudere broer zich openbaarde, deed Dave tegen wil en dank een stap terug, wellicht omdat de verhouding tussen Dave en zijn dominante broer Ray niet altijd optimaal was. In 1967 liet Dave met de single ‘Death Of A Clown’ zien dat hij ook wat in zijn mars had.

The Kinks scoorden veel hits in de Veronica Top Veertig, waaronder Tired of Waiting, Set Me Free, Till the End of the Day, Dedicated Follower of Fashion, Dandy, Dead End Street, Waterloo Sunset, Autumn Almanac, Wonder Boy en Days. Hun grootste succes hadden zij in de zomer van 1966 met Sunny Afternoon. In 1970 hadden The Kinks een grote wereldhit met ‘Lola’. Het nummer bereikte de 1e plaats in Nederland. Dat lukte ook met de live versie in 1980, wat best een bijzondere prestatie genoemd mag worden.  Davies en The Kinks waren de derde Britse band (samen met The Who) die werden opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame in 1990.  In 2016 werd hij geridderd door Koningin Elizabeth zodat hij zich sindsdien Sir Ray Davies mag noemen.  Zijn laatste album maakte hij in 2018: ‘Our country – Americana act II’.

 
Translate »
Share This