Op 12 november 1966 komt Ramses Shaffy binnen in de Parool TOP 20 met ‘Sammy’. Deze hitlijst zou later omgedoopt worden tot o.a. de Daverende Dertig, De Nationale Hitparade en de Mega Top 50.  Shaffy schreef het nummer voor zijn LP ‘Ramses II’.  ‘Hoe is dat lied eigenlijk ontstaan? Er gaan verschillende verhalen rond. Zo zou ‘Sammy’ gaan over John Rosinga, de man die Shaffy’s groep Shaffy Chantant organisatorisch mogelijk had gemaakt. Rosinga was de eigenaar van een reclamefilmbureau en ooit nam hij in het bijzijn van Shaffy en enkele andere mensen LSD. De man kreeg echter een “bad trip” en begon te huilen. Shaffy zou ‘Sammy’ dan ook als een troostlied hebben geschreven, met Rosinga in gedachten.

Een ander verhaal dat rondging rond ‘Sammy’ was Ivo Samkalden.  Hij was tussen 1967 en 1977 burgemeester van Amsterdam en zou Ramses hebben geïnspireerd om dit nummer te schrijven en uit te brengen.

Uiteindelijk blijken beide verhalen rond Sammy niet te kloppen. Achter Sammie gaat Hardie Kats, schuil. Dat vertelde hij tegenover MAX dit voorjaar. Kats, een gepensioneerde NASA-onderzoeker,  leerde Ramses kennen op het Huygens Lyceum in Voorburg toen Ramses nog gewoon Didi Snellen als naam had. Ramses zou in 1968 tijdens een school reünie hebben onthult aan Hardie, dat hij dit nummer speciaal voor hem had gemaakt. Kats komt uit een Joods gezin en bleek na de bevrijding in 1945 niet minder dan 75 familieleden te hebben verloren. De boodschap van het nummer is dan ook: ‘Blijf omhoog kijken Sammy, recht je rug, blijf positief en laat je niet gek maken’.

Ramses zou de tekst in amper vijf minuten hebben geschreven, net voor een afspraak met zijn platenmaatschappij. Het nummer en de vertolking ervan door Shaffy zelf maakte op het Grand Gala du Discque in 1966 een verpletterende indruk. Het nummer stormde de Nederlandse hitlijsten binnen en bereikte in de Parool TOP 20 de 2e plaats en levert hem een gouden plaat op.  Het maakte Ramses in één klap landelijk bekend. Draai vooral ook het B-kantje: ‘Vijf uur’ is ook een klassieker!

 
Translate »
Share This