• Twitter
  • Facebook

Op 29 oktober 1977 ging de Alarmschijf van de Stichting Nederlandse Top Veertig naar ‘A far l’amore comincia tu’ van Raffaella Carrà  . Het nummer werd geschreven door Daniele Pace en Franco Bracardi. Als kind ging de talentvolle Rafaella op dansles en zo had ze al op haar 9e haar eerste filmrol te pakken.  Ze acteerde in Italiaanse kostuumfilms en trok ook even naar Amerika. La Carrà was jarenlang dansend en zingend te zien in de typische Italiaanse grootse muzikale tv-shows als “Canzonissima”. Haar blote navel was een primeur en dat kwam haar op kritiek te staan van het Vaticaan.

Begin jaren zeventig verhuisde Rafaella naar Spanje, waar ze aan de slag ging als presentatrice van TV shows. Daarnaast bracht ze ook Spaanstalige albums uit. Het verhoogde haar populariteit in Latijns Amerika. Met  ‘A far l’amore comincia tu’ had Rafaella Carrà wereldwijd succes. Zo behaalde ze met de Engelstalige versie ‘Do it do it again’ de top tien in Engeland en Ierland, maar er verschenen ook versies in het Frans, Portugees, Duits, Spaans en Grieks.  Ook hier in ons land, want ze bereikte met het Italiaans gezongen liedje, dat misschien bekender werd dankzij het refreintje “Scoppia, scoppia mi sco”, de 3e plaats in de Nederlandse Top Veertig. Het nummer was een oproep aan vrouwen om hun minnaars duidelijk te maken wat ze willen in bed.  Luv’ neemt het liedje een jaar later op onder de titel ‘Don Juanita De Carnaval’.

Het nummer werd o.a. ook opgenomen door Ciska Peters (Dans de samba), Mattie & Wietze (Kop die bal in de goal) en cabaretier Richard Groenendijk maakte er een eigen Rotterdamse carnavalsversie van, met zijn alter ego Jopie Parlevliet, getiteld ‘Tebbie nou op je muil?!’ In 2011 belandde het nummer in een remix van Bob Sinclar opnieuw in de Nederlandse Top Veertig. Met de titel Far l’Amore bereikte Carrà ditmaal de 27e plaats.

 
Translate »
Share This