31 oktober1975 zal in veel harten gegrift staan, want het was de dag waarop Queen de single ‘Bohemian Rhapsody’ heeft uitgebracht. De band is opgericht in 1970 in Londen door gitarist Brian May, zanger Freddie Mercury en drummer Roger Taylor, aangevuld met bassist John Deacon in 1971. Queen’s grote doorbraak begon in 1974 met de singles ‘Killer Queen’ en ‘Now I’m Here’ van het album ‘Sheer Heart Attack’ en een jaar later met het album ‘A Night at the Opera’ met de nummer 1-hit ‘Bohemian Rhapsody’.  Niet iedereen was gecharmeerd van het nummer. Zo schreef destijds een recensist van Melody Maker over ‘Bohemian rhapsody’: “Alsof de amateur operavereniging in het dorp een uitvoering geeft van The pirates of Penzance’.

Maar er waren er meer die zo dachten. Elton John verklaarde Queen voor ‘gek’ toen hij voor het eerst de demo horen mocht en zelfs Freddie`s collega bandleden aarzelden. De platenmaatschappij EMI wilden het nummer aanvankelijk niet uitbrengen. Ze vonden het nummer ‘Veel te lang voor een single; er is geen enkel radiostation die zo`n lange plaat draait’.

Voor het album ‘A night at the opera’ wilde Freddie groots uitpakken en hij wilde een nummer schrijvenwaarmee hij de grenzen zou opzoeken in het pompeuze en ‘kitscherige’. Het resultaat was ‘Bohemian rhapsody’, dat opgenomen werd in een tot studio verbouwde boerderij in het pittoreske Wales.  Het ‘operakoor’ in het midden is ingezongen door drie leden van Queen; John Deacon zong dit gedeelte niet mee. Dit inzingen gebeurde zo vaak dat er uiteindelijk ca. 180 stemmen te horen waren. De opnames van dit gedeelte van het nummer namen zo’n drie weken in beslag.

Toen het nummer af was, gaf Freddie Mercury een kopie aan zijn goede vriend, radio-DJ Kenny Everett, en zei met een knipoog dat hij het nóóit in zijn show op het Londense Capital Radio mocht afspelen. Everett deed, naar Mercury’s verwachting, precies het tegenovergestelde, en draaide uiteindelijk het nummer veertien keer in twee dagen. Andere radiostations begonnen toen ook het nummer uit te zenden en het hek was van de dam.  De baanbrekende clip werd in iets meer dan vier uur opgenomen en kostte slechts £4500.

 
Translate »
Share This