• Twitter
  • Facebook

Credits: Bert Verhoeff, Anefo / Betty vooraan rechts

Pussycat-zangeres Betty Dragstra-Veldpaus is overleden. Samen vormde zij met haar zingende zussen Toni en Marianne het hart van de succes-formatie Pussycat. Betty Dragstra was al geruime tijd ziek, en overleed afgelopen vrijdag. Samen met haar zussen Toni en Marianne vormde ze in de jaren zestig de BG’s From Holland, waarbij BG de afkorting was voor Beat Girls. Gitaarles kreeg het trio van Werner Theunissen. Hij werd later van groot belang voor Pussycat, omdat hij meer dan 55 liedjes voor hen schreef, waaronder ‘Mississippi’.

Voor het succes kwam, zocht de groep naar een platenmaatschappij en stuurden hun opnames op cassettebandjes naar verschillende platenmaatschappijen. Tim Griek bood hun vervolgens aan om demo’s op te nemen in de EMI-studio. Omdat de band te weinig nummers had, werd ‘Mississippi’ er ook maar bijgedaan, ondanks dat ze zelf niet veel hadden met het nummer. EMI zag hier juist potentie in en ze kregen een contract voor twee singels, waarvan ‘Mississippi’ er één was; de andere werd ‘Georgie’.

De platenmaatschappij EMI had het goed gezien. Met ‘Mississippi’ had Pussycat goud in handen! In no time bereikte de singel de eerste plaats in de Nederlandse Top 40 en: daar bleef het niet bij. In tenminste 15 landen bereikte de single de nummer 1 positie, waaronder Engeland en Duitsland. De opvolger ‘Georgie’ behaalde ook in Nederland de eerste plaats. Ook in het buitenland sloeg deze singel aan, net als opvolgers als ‘Georgie’,  ‘Smile’ en ‘My Broken Souvenirs’. Pussycat werd in 1976 onderscheiden met de Conamus Exportprijs voor hun internationale succes. Daarnaast ontvingen ze meer prijzen, zoals een Edison, een Zilveren Harp en een Goldener Löwe in Duitsland van RTL. Tweeëntwintig platen behaalden de status van goud.

In 1985 ging de band uit elkaar maar in 1999 volgde nog een korte reünie. Betty Dragstra overleed een paar dagen na haar 72ste verjaardag. De uitvaart vindt plaats in kleine kring.

Vanwege het overlijden van Betty maken alle Pussycat singels kans op een notering in de Revival 40, editie week 27. Denk aan nummers als ‘Mississippi’, ‘Georgie’, ‘Smile’, ‘My broken souvenirs’, ‘If you ever come to Amsterdam’, ‘Doing la bamba, ‘Wet day in september’ en meer . . . .

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This