• Twitter
  • Facebook

Credits : ZTT

“Why does it hurt when my heart misses a beat?” Deze vraag stelt Propaganda zichzelf bij aanvang van hun singel ‘Dr. Mabuse’ (1984). Dit debuut nummer van de Duitse band is vandaag vers toegevoegd in de Kluis van de Flops. Het nummer werd geschreven door Andreas Thein, Michael Mertens en Ralf Dörper. ‘Dr. Mabuse’ stond op het album ‘A secret wish’. De singel werd geproduceerd door Trevor Horn (ook frontman van The Buggles).  Propaganda werd in 1982 opgericht door Ralf Dörper, die aan ‘Dr. Mabuse’ meeschreef.

Dörper nam samen met bandleden Andreas Thein en Susanne Freytag een tijdlang alleen demo’s op, waaronder een cover van het Throbbing Gristle-nummer Discipline. Michael Mertens en Claudia Brücken kwamen later bij de band. Het Britse platenlabel ZTT Records (bekend van o.a. Frankie Goes to Hollywood) bood de Duitse groep een platencontract aan en produceerde in 1984 de eerste singel ‘Dr. Mabuse’.

Producer Trevor Horn en muziekjournalist Paul Morley, die kort daarvoor met The Art of Noise en het eerder genoemde Frankie Goes to Hollywood een nieuwe muziekstijl op de markt gebracht hadden, maakten consequent gebruik van nieuwe technologische mogelijkheden, in het bijzonder van computersamples. De muzikale begeleiding van de songs van Propaganda werd als experiment in eerste instantie volledig op de computer gemaakt. ‘Dr. Mabuse’ bereikte de 7e plaats in de Duitse charts en behaalde ook een hit notering in Engeland en Zwitserland. De samenstellers van de Tipparade hielden Propaganda buiten de lijst. Eeuwig zonde, maar wel verovert Propaganda een plekje op de playlist van de Kluis van de Flops (met de speakers op 10)!

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This